Bosanski prijatelj (časopis)

Izvor: Wikipedija
Bosanski prijatelj

Naslovnica lista Bosanski prijatelj, 1850.
Tip časopis
Vlasnik Ivan Franjo Jukić
Utemeljen 1850.
Jezik hrvatski
Prestao izlaziti 1870.

Bosanski prijatelj je prvi bosanskohercegovački list. Prvi broj je tiskan je u Zagrebu, 1850. godine. Pokrenuo ga je Ivan Franjo Jukić

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ideja o pokretanju prvoga bosanskoga lista javila se je oko 1840. godine, kada je bosanski franjevac Ivan Frano Jukić pokušao osnovati književno društvo i objaviti prvi časopis. Nakon višegodišnjih priprema objavljen je časopis Bosanski prijatelj 1850. godine, na 140 stranica. Danas se taj list smatra prvim bosanskohercegovačkim listom. Iako je tiskan u Zagrebu, njegov urednik i suradnici bili su iz reda bosanskih franjevaca, a sve su se teme lista gotovo isključivo odnosile na Bosnu i Hercegovinu. Ukupno su objavljena četiri broja lista: drugi broj 1851. godine na 202 stranice, treći 1861., a četvrti 1870. godine.

Pred kraj osmanske uprave u Bosni i Hercegovini u vrijeme reformi vilajetske uprave 1866. godine omogućeno je otvaranje prve moderne tiskare u Bosni i Hercegovini. Tim činom postavljeni su temelji za tiskarsko-nakladničke poslove u Bosni i Hercegovini. Zemunski tiskar Ignjaz K. Sopron na osnovu ugovora s vlastima, dobio je odobrenje da, neovisno od službenoga lista Bosna, može izdavati u Sarajevu i jedne političko-informativne novine i tako se je istoga dana kada je u Sarajevu otvorena Sopronova tiskara pojavio i novi list, Bosanski Vjestnik.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]