Braća Limbourg

Izvor: Wikipedija
Braća Limbourg, Siječanj iz Časoslova vojvode od Berryja, 1413.1416., iluminacija 22,2 x 13,5 cm, Muzej Condé, Chantilly.

Trojica braće: Pol (Paul), Jan (Jehannequin) i Hermant (Hermann), znani kao Braća Limbourg, bili su flamanski minijaturisti s kraja 14. st. i početka 15. st.

Časoslov vojvode od Berryja[uredi | uredi kôd]

Ožujak iz Časoslova vojvode od Berryja, 1413. – 1416., iluminacija 22,2 x 13,5 cm, Muzej Condé, Chantilly.

Zlatarski nauk izučili su u Parizu, a od 1405. u službi su vojvode Jeana de Berryja, velikog mecene i sakupljača umjetnina. Za njega su minijaturama oslikali dva časoslova u duhu internacionalne gotike s elementima rane renesanse. Puni naslov časoslova je Très Riches Heures du Duc de Berry (Veoma sretni sati vojvode od Berryja). Ta remek-djela francuske iluminacije sadrže velike i male kompozicije, dijelom biblijske teme i prizore iz seoskoga i dvorskog života sa scenama karakterističnima za pojedine mjesece u godini (Žetva = mjesec srpanj itd.).

U prizorima 12 mjeseci, gotičkim naturalizmom, braća Limburg su uspjeli uvjerljivo prikazati razmjerno dubok prostor krajolika s genre scenama u prednjem planu, dok su u pozadini na svakoj slici po jedan od vojvodinih dvoraca. Dvorci su slikani s takvom preciznošću da se danas može pouzdano rekonstruirati kako su izgledali oni koji su kasnije izmijenjeni ili srušeni.

Jedino što nije bilo u dosegu renesanse jeste dvostruko motrište: polja, livade i šume u prednjem planu prikazani su redovito odozgo, dok je dvorac u pozadini gledan frontalno.

Na minijaturi koja predstavlja mjesec siječanj vidimo veliku dvoranu i vojvodinu gozbu; iza je zidna tapiserija na kojoj je prikaz neke bitke. Lik vojvode je u profilu i izrazito prepoznatljiv i karakteran; jedan od najstarijih portreta u umjetnosti na zapadu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Braća Limbourg