Brašćine-Pulac

Izvor: Wikipedija

Mjesni odbor Grada Rijeke
Brašćine-Pulac
Osnovni podatci
Stanovništvo (2001.) 2.338
Osnutak studeni 1993.
Vijeće Mjesnog odbora
Broj članova 5


Brašćine - Pulac mjesni je odbor grada Rijeke.[1]

Mjesni odbor Braščine - Pulac smjestio se na izuzetno atraktivnoj lokaciji na sjeverozapadnom dijelu Rijeke.

Područje mjesnog odbora pokriva naselja:

  • Lukovići,
  • Brašćine,
  • Sveta Katarina i
  • Pulac.

Brežuljci na kojima  se smjestio mjesni odbor oduvijek su bili strateška mjesta za vladare grada na Rječini. Nastanjivali su ih još i Iliri koji su ovdje izgradili gradinu i svoja naselja, od davnine ovo je područje je bilo od izuzetnoga značaja za cijeli kraj.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Mjesni odbora Brašćine - Pulac graniči s MO Drenova, Škurinjska Draga, Kozala, Školjić, Centar-Sušak, Orehovica i Pašac.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Mjesni odbor Brašćine - Pulac osnovan je zborovima građana održanim od 12. do 21. studenog 1993. godine u prostorijama bivše mjesne zajednice, Kozala br. 26. Mjesni odbor zastupa Vijeće, koje se sastoji od predsjednika i pet članova.

Mjesni odbor ponosi se šumom, zelenilom, ostacima Liburnijskog limesa, talijanskim utvrdama Angheben I i II, utvrdom Monte Lesco, jedinim grobljem za kućne ljubimce u Hrvatskoj, Kapelom Svete Katarine iz 1540., osnovnom školom izgrađenom još 1910., pučkom šternom iz 1874., te ostacima kamenog križa iz 1900. i još mnogim drugim znamenitostima.

Budućnost[uredi | uredi kôd]

Ovo je područje bilo desetljećima zanemarivano zbog postojanja vojarni, a prijedlogom detaljnog plana uređenja (DPU) koji se odnosi na dio mjesnog odbora i obuhvaća površinu od 136 ha  nastoji se srediti prostor namijenjen prvenstveno stanovanju. U tom smislu, planovi grada Rijeke o objektima kao što su centar zdravstvene zaštite, škola i predškolska ustanova, planirana katolička crkva na području Pulca, trgovačko područje Lukovići, kao i utvrđeni načini i uvjeti gradnje naišli su na odobravanje stanovništva MO.

Istovremeno, DPU-om predložena su neka rješenja kao što su lokacija novog zatvora, centra za djecu i mladež društveno neprihvatljivog ponašanja i centra za liječenje ovisnosti na Pulcu a protiv kojih su se na javnoj raspravi građani jednoglasno usprotivili.

Novi zatvor i slični novi objekti niti s urbanog niti sa simboličkog aspekta ovdje jednostavno više ne pripadaju. Vjerujeći da će uz već iskazanu iznimnu inicijativu građana i vijeća mjesnog odbora u zaštiti zelenih površina i kulturno - povijesnih vrijednosti na ovom području, dodatno potaknuti gradske vlasti da MO Brašćine - Pulac gledatju drugim očima.

Nakon desetljeća svojevrsne zatvorenosti zbog vojnog garnizona, područje Brašćina, Pulca i Lukovića treblo bi se ponovno vratiti Rijeci, svim Riječanima i nihovim gostima ali prvenstveno na način koji gradu najviše nedostaje  - kao zelenu oaza mira.

Područje MO Brašćine - Pulac je danas ugodno mjesto za život i odmor, pitome prirode, s mnogobrojnim vidikovcima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke (http://www.rijeka.hr/Default.aspx). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Moja Rijeka (http://www.mojarijeka.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
  1. http://www.rijeka.hr/Default.aspx?sec=1414Arhivirana inačica izvorne stranice od 10. ožujka 2016. (Wayback Machine) (pristupljeno 20. kolovoza 2012.)

2.http://www.rijeka.hr/BrascinePulacZelenaOaza