Brandenburška Zlatna Obala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Brandenburška Zlatna Obala
Groß Friedrichsburg
Flag of Brandenburg.svg
1682. – 1717. Flag of the Dutch West India Company.svg
Lokacija Brandenburške Zlatne Obale
Glavni grad Groß Friedrichsburg
Vlada
Povijest
 - uspostavljena 1682.
 - ukinuta 1717.

Branderbuška Zlatna Obala (kasnije Pruska Zlatna Obala) je nekoć bila dio Zlatne Obale te brandenburška (pruska) kolonija u Gani od 1682. do 1717. godine.

Brandenburška zlatna obala[uredi | uredi kôd]

U svibnju 1682. godine je osnovana trgovačka kompanija Brandenburška Afrička Kompanija (njem. Kurfurstliche Afrikanisch-Brandenburgische Compagnie) u vlasništvu Izbornih kneževa Kur-Brandenburga. Njen cilj je bio osnivanje male zapadno afričke kolonije koja će obuhvaćati dva naselja kraj gvinejskog zaljeva, oko Rta tri točke u današnjoj Gani, i to:

Njemački guverneri tijekom brandenburške ere[uredi | uredi kôd]

Pruska zlatna obala[uredi | uredi kôd]

15. siječnja 1701. godine mala zapadno afrička kolonija je preimenovana u Pruska zlatno obalna naselja (Pruska Zapadna Obala), tri dana prije nego što se glavni elektor (Izborni knez) i Vojvoda Prusije okrunio za pruskog kralja. Od 1711. do travnja 1712. Nizozemska je ponovo okupirala Fort Dorotheu.

1717. godine Prusija je fizički "napustila" koloniju pa je stoga nizozemski vođa Jan Conny u razdoblju od 1717. do 1724. bio u mogućnosti zauzeti i Groß Friedrichsburg koji je 1721. godine potpao pod nizozemsku vlast. Iste godine su sva prava na koloniju prodana Nizozemskoj, te je taj teritorij preimenovan u Hollandia kao dio velike kolonije Nizozemska Zlatna Obala.

Njemački guverneri tijekom pruske ere[uredi | uredi kôd]