Brettonwoodski sustav

Izvor: Wikipedija

Sustav iz Bretton Woodsa je naziv za sustav međunarodne monetarne politike, odnosno pravila u okvirima kojih su se odvijali trgovinski i novčarski odnosi među vodećim industrijskim zemljama u prvih nekoliko desetljeća nakon drugog svjetskog rata. Smatra se prvim primjerom monetarnog poretka kojemu su se temeljem pregovora podvrgle nezavisne države.

Ime je dobio po Bretton Woodsu, odmaralištu u američkoj državi New Hampshire gdje je u srpnju 1944. održana Monetarna i financijska konferencija Ujedinjenih naroda, a čiji su sudionici potpisali niz sporazuma na kojima se sustav kasnije temeljio.

Srž novog sustava je predstavljalo osnivanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), koji predstavljaju dio Skupine svjetske banke. Te organizacije počele raditi 1945. nakon što je sporazum ratificirao odgovarajući broj zemalja.

Glavno svojstvo sustava je bilo u obvezama država članica koje su morale uvesti i održavati takvu monetarnu politiku radi održavanja tečaja svojih valuta u okviru utvrđenih vrijednosti, uz najveće odstupanje od 1 posto u odnosu na zlato i mogućnosti MMF-a da svojim intervencijama otklanja privremene neravnoteže platne bilance.

15. kolovoza 1971. je američki predsjednik Richard Nixon jednostranom odlukom ukinuo konvertibilnost američkog dolara u zlato, jedan od stupova ovog sustava.

Taj čin, poznat kao Nixonov šok, doveo je do toga da je bretonwoodski sustav u biti prestao postojati. Zamijenila ga je situacija u kojoj jedino američki dolar podupire sve ostale valute, odnosno služi kao pričuvna valuta drugih zemalja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]