Brigach

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta Europa. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Brigach
Donaueschingen Brigach 4320.jpg
Rijeka Brigah u Donaueschingenu.
Duljina 40,4 km
Prosječni istjek 3,21 m3/s
Površina porječja 196,7 km2
Izvor selo Brigach u blizini mjesta Sankt Georgen u Schwarzwaldu
Ušće Dunav
Države Njemačka
Gradovi Villingen-Schwenningen, Donaueschingen.
Slijev crnomorski
Ulijeva se u spajanjem s rijekom Breg formira Dunav

Brigach jedna je od dvije rijeke koje spajanjem tvore rijeku Dunav u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg u Njemačkoj. Izvire na 925 m nadmorske visine u blizini mjesta Sankt Georgen u Schwarzwaldu. Teče kroz grad Villingen-Schwenningen 40,4 km od izvora, a u Donaueschingenu spaja se s rijekom Breg i tvori rijeku Dunav.

Naziv[uredi | uredi kôd]

Ime Brigach je keltskog porijekla i znači "svijetla, čista voda". U tom je području pronađen antički reljef koji ukazuje na štovanje božice Abnobu.[1]

Geografija[uredi | uredi kôd]

Izvori i tok rijeke[uredi | uredi kôd]

Ušće Brigacha u rijeku Breg (lijevo) kojim se formira rijeka Dunav (u prednjem planu).

Jedan od izvora Brigacha izvire iz temelja jedne seoske kuće u istoimenom selu i otvoren je za javnost. Službeni je izvor Brigacha, međutim, nešto ispod jednog ribnjaka u blizini mjesta Sankt Georgen im Schwarzwald na visini od oko 925 m nadmorske visine.[2]

Brigach u početku teče blagim tokom otprilike u smjeru istok-sjeveroistok kroz Schwarzwald, kojeg ovdje čine uglavnom otvorena polja u dolinama i šume na okolnim uzvisinama, sve do prvog velikog naselja Sankt Georgen. Odavde se Badenova Schwarzwaldska željeznica spušta u dolinu do njegovog ušća. U Sankt Georgenu rijeka je već oko 100 metara ispod okolne visoravni gdje vijuga oko šume Röhlinswald s desne strane, odatle teče na jugoistok kroz tipičan krajolik raštrkanih naselja visokog Schwarzwalda. U točki gdje se Brigach spaja sa svojim prvim pritokom Röhlinsbachom napušta župu Sankt Georgen i ulazi u dolinu Groppertal, zaštićeni krajolik površine oko pola četvornog kilometra, koji se nalazi unutar općina Unterkirnach i grada Villingen-Schwenningena. Nastavlja teći niz dolinu sve dok se u blizini željezničke stanice Kirnach izvan sela Villingen ne spoji s njegovim najvažnijim pritokom, Kirnachom dužine preko 12 kilometara i veličine sliva 33 km2. Na ovom području Birgach teče nešto manje od četvrt kilometra uz željezničku prugu koja i sama prolazi desnom stranom doline.

Otprilike na polovici svog toka, Brigach napušta Schwarzwald i ulazi u ravničarsku regiju Baar kod Villingena u kojoj prevladava otvoreni krajolik s većim naseljima nego u gornjem toku. Tu mijenja smjer prema jugu i prima niz pritoka sa sjevera, od kojih dva teku iz Schwarzwalda prema zapadu i dugi su više od 10 kilometara: Warenbach, čije je ušće u općini Villingen i Holenbach čije je ušće u obližnjoj općini Brigachtal. Ispod sela Klengena, Brigach prelazi preko granice okruga u općinu Donaueschingen. U ovom području rijeka razvija meandre, a zatim teče istočno kroz naseljeniji dio općine. Na lijevoj strani parka obližnjeg dvorca izvire kraški izvor, koji se stoljećima smatra izvorom Dunava i čiji se gornji tok naziva Donaubach ("Dunavski potok"). Voda iz tog izvora ponire ispod zemlje i kroz park se na posljetku slijeva u rijeku Brigach. Na njegovom ušću izgrađen je hram posvećen bivšem njemačkom caru Vilimu II. U usporedbi s tokovima rijeka Brag i Brigach, ovaj je izvor Dunava hidrološki beznačajan. Oko dva kilometra istočno od izvora Donaubach Brigach se spaja s Bregom, rijekom koja se spaja s desne strane i izvire u visokom Schwartzwaldu, te zajedno tvore rijeku Dunav.

Brigach se tijekom svog toka od 40,5 kilometara spušta za više od 250 metara visinske razlike.

Sliv[uredi | uredi kôd]

Sliv Brigacha prostire se površinom od 196,7 km2 i u cijelosti se nalazi unutar okruga Schwarzwald-Baar-Kreis gotovo dvije trećine unutar samog Schwarzwalda, dok je preostalo istočno područje dio Baara. Unutar svog sliva Brigach teče vrlo blizu sjeverne, a potom i istočne strane okruga. Kroz središte sliva prolazi rijeka Kirnach koja teče prema jugu-jugoistoku i prolazi vrlo blizu izvora Brigacha. Područje drenaže u rijeku Brigach, koje se nalazi u blizini Kirnacha na sjeverozapadu, odvaja ga od sliva Gutacha koji preko Kinziga utječe u rijeku Rajnu. Gornji Neckar i njegovi pritoci također se ulijevaju u Rajnu. Na preostalom vanjskom rubu sliva, naprotiv, oborine se slijevaju u Dunav. Jugozapadno od sliva Brigacha nalazi se znatno veći sliv (291,5 km2[3]) rijeke Breg, desnog pritoka Dunava.

Najviša točka u slivu je oko kilometar jugozapadno od izvora na vrhu Kesselberga (1 024,2 m nadmorske visine). Ovo je mjesto dodira triju slivova: Gutacha na sjeverozapadu, Brigacha na istoku i Brega na jugozapadu.

Pritoci[uredi | uredi kôd]

Na popisu niže nalaze se pritoci dulji od 3,0 km, njihov smjer i mjesto utoka. Navedeni su redom od izvora do ušća.

 • Röhlinbach (desno, Stockburg Mill, St. Georgen)
 • Kirnach (desno, željeznička stanica Kirnach, Villingen-Schwenningen)
 • Krebsgraben (lijevo, Villingen)
 • Ziegelbach (lijevo, Villingen)
 • Steppach (lijevo, Villingen)
 • Warenbach (desno, Villingen)
 • Talbach (lijevo, Villingen-Marbach)
 • Holenbach (desno, Brigachtal-Kirchdorf)

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Wolfdieter Gramlich: Steinernes Zeugnis vergangener Zeit., Südkurier, 12. srpnja 2012.
 2. See the online map server of the LUBW.
 3. Catchment based on the Aggregierte Gebiete 05 layer of the online map server of the LUBW.