Brigada Kralj Tomislav

Ovo je jubilarni 105.000 članak. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Brigada Kralj Tomislav

Aktivna 2. srpnja 1992.[1] – veljače 1994.
Država Bosna i Hercegovina
Odanost Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Grana Hrvatsko vijeće obrane
Vrsta brigada
Veličina 3 000 ljudi
Sjedište Tomislavgrad
Dan postrojbe 2. srpnja[1]
Sudjelovanje u borbama Bitka za Kupres 1992.
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
general Željko Glasnović

Brigada Kralj Tomislav bila je postrojba Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata u BiH. Brigada je nazvana po srednjovjekovnom hrvatskom kralju Tomislavu, koji je okrunjen na Duvanjskom polju u Tomislavgradu. Kasnije je preustrojena u 79. domobransku pukovniju "Kralj Tomislav".

Povijest[uredi | uredi kôd]

Početak[uredi | uredi kôd]

Brigada Kralj Tomislav ustrojena je u Tomislavgradu 2. srpnja 1992. godine. Kada je 8. travnja 1992. ustrojeno Hrvatsko vijeće obrane, tako su i sve hrvatske dobrovoljačke postrojbe u obrani Tomislavgrada, kao i postrojbe dotadašnje Tomislavgradske teritorijalne obrane, preustrojene u jednu cjelovitu brigadu. Pripadnici brigade sudjelovali su u bitci za Kupres, u kojoj su nadmoćne jugo-srpske snage zauzele hrvatski grad. Brigada je u toj bitci imala velike žrtve.

U listopadu 1992. zapovjednik brigade postaje Željko Glasnović. Dozapovjednik brigade bio je Jürgen Schmidt. Brigada je s vremenom narasla na tri tisuće ljudi, i bila podjeljena na pet bojnih. Drugu bojnu brigade činili su dijelom tomislavgradski Muslimani, kojih je u brigadi bilo oko 150. U brigadi je postojao i vod Viking, u kojem su se nalazili dobrovoljci iz zapadno-europskih zemalja.

Po izbijanju bošnjačko-hrvatskog sukoba u Prozoru krajem 1992., jedna satnija brigade Kralj Tomislav je poslana u pomoć tamošnjoj brigadi HVO-a.[2] Neki pripadnici brigade poslani su u pomoć HVO-u u Uskoplju. U Tomislavgradu ne dolazi do sukoba Hrvata i Muslimana-Bošnjaka, ali muslimansko-bošnjački pripadnici brigade su u lipnju 1993. razoružani i držani pod nadzorom.

Sastav brigade početkom 1993.[uredi | uredi kôd]

Preustroj[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka bošnjačko-hrvatskog sukoba u veljači 1994. godine i stvaranja Vojske bošnjačko-hrvatske Federacije, postojeće pješačke brigade HVO-a preimenovane su u domobranske pukovnije (pukovnije Civilne zaštite), a došlo je i do stvaranja nekih novih domobranskih pukovnija. Brigada Kralj Tomislav preustrojena je u 79. domobransku pukovniju "Kralj Tomislav" u sklopu 1. gardijske brigade Bruno Bušić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Najava: Dan Brigade kralja Tomislava-Program proslave. Tomislav City. 29. lipnja 2011. Preuzeto 2. siječnja 2012.
  2. Sukob HVO-a i TO u Prozoru (četvrti dio). Inačica izvorne stranice arhivirana 31. listopada 2010. Pristupljeno 4. siječnja 2012.

Poveznice[uredi | uredi kôd]