Bristol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bristol
Bristol
Koordinate: 51°27N 2°35W
Država Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Sastavna država Flag of England.svg Engleska
Okrug Bristol
Povijesna grofovija Bristol
Regija South West England
Površina 110 km²
Stanovništvo 416.400
Gustoća stanovništva 9.425/km²
Vremenska zona WET
OS grid reference ST5946972550
NUTS 3 UKK11
Službena stranica bristol.gov.uk
Karta
Paris plan pointer b jms.svg
Karta UK s oznakom Bristola

Bristol je grad i luka na jugozapadu Engleske, u Bristolskom zaljevu. Šesti je grad po broju stanovnika u Engleskoj, a osmi u Ujedinjenom Kraljevstvu. U SAD-u postoji 26 gradova imenom Bristol, a u Kanadi dva, a svi su dobili ime po engleskom Bristolu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Najstariji arheološki nalazi na prostoru Bristola datiraju iz starog kamenog doba. Rimljani su u blizini podigli malo naselje Abona. Grad Brycgstow na tom je prostoru nastao početkom 11. stoljeća i u doba normanske vlasti bio jedna od najjačih utvrda južne Engleske. Podignut je oko mosta preko rijeke Avon. U 14. stoljeću bio je treći po veličini u Engleskoj. Bristol je sredinom 14. stoljeća pogodila epidemija kuge, od koje se brojem stanovnika nije oporavio do 16. stoljeća. Godine 1542. osnovana je biskupija, čime je Bristol dobio status grada.

Grad je doživio vrlo jak razvoj u 17. i 18. stoljeću, kada bristolska luka postaje jedna od glavnih baza za prekooceanska putovanja i izgradnju engleskog kolonijalnog carstva. Uz Liverpool, bio je najznačajniji engleski centar prekooceanske trgovine.

U 19. stoljeću slabi značenje luke, ali se razvija industrija pa grad i dalje raste. Bristol je pretrpio jako bombardiranje tijekom Drugog svjetskog rata te je bio jedan od najrazorenijih engleskih gradova. Nakon rata je brzo obnovljen.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Bristol se nalazi u Bristolskom zaljevu, na ušću rijeke Avon. Ima značajan prometni položaj za razvoj luke, pošto je Bristolski zaljev najveći i najdublje uvučen zaljev na obali Engleske te je zaštićen od jakih vjetrova. U zaljevu su vrlo velike razlike u visini plime i oseke (preko 10 m), a planira se gradnja brane koja bi pregradila ušće rijeke Avon, kao i elektrane na plimu i oseku na ušću obližnje rijeke Severn.[1] Sam Bristol nije na moru, nego u unutrašnjosti na rijeci Avon, a luka Portbury je smještena na ušću rijeke.

Bristol je jedan od najtoplijih gradova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ima mnogo satelitskih gradova u blizini te s njima čini konurbaciju Veliki Bristol.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Osim tradicionalnih lučkih i trgovačkih djelatnosti, Bristol je značajan industrijski centar. Značajna je prehrambena (riba, vino, duhan), drvna i petrokemijska industrija. Razvijena je i proizvodnja dijelova za avione te vojne potrebe. Danas se razvija informatička tehnologija i turizam.

Znamenitosti[uredi | uredi kôd]

U gradu postoje ostaci tvrđave iz normanskog razdoblja i katedrala koja potječe iz 12. stoljeća. Bristol ima mnogo očuvanih tradicionalnih engleskih građevina, posebno iz razdoblja dinastija Tudor i Stuart. Sredinom 19. stoljeća nastale su građevine koje kopiraju bizantski stil gradnje.

Danas u gradu postoje mnoga djela moderne umjetnosti koja privlače turiste. Smatra se da iz Bristola potječe poznati crtač grafita Banksy. Također, Bristol je značajan centar glazbe (Bristol sound) i filma.

Sport[uredi | uredi kôd]

Nogomet[uredi | uredi kôd]

U gradu postoje dva poznata nogometna kluba: Bristol City i Bristol Rovers.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Bristol
Panorama grada