Buldožer (sastav)

Izvor: Wikipedija
Buldožer
Osnivanje1975.
MjestoLjubljana
Žanr/oviprogresivni rock, Rock
Djelatno razdoblje1975. - do danas
Producentska kućaPGP RTB, Helidon, Ljubljana
Članovi (članice)
Boris Bele
Janez Zmazek
Andrej Veble
Borut Činč
Dušan Vran - Cika
Bivši članovi (članice)
Marko Brecelj
Štefan Jež
Uroš Lovšin
Tone Dimnik (Čoč)
Vili Bertok
Davor Slamnig
Ven Jemeršič

Buldožer je bio slovenski progresivni rock sastav, popularan u tadašnjoj Jugoslaviji kasnih 1970-ih i 1980-ih, koji je većinu svojih pjesama otpjevao na hrvatskom jeziku i manji dio na slovenskom.

Oni su kombinirali tada trendovski simpho rock s otkačenim i divljim humorom u stilu Franka Zappe.

Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

Sastav je nastao 1975. u Ljubljani, kad se pjevač i skladatelj Marko Brecelj pridružio grupi Sedem svetlobnih let koju je vodio pjevač Boris Bele. Uz njega u prvoj izvornoj postavi bili su; Borut Činč klavijature vokal, Andrej Veble bas-gitara, Uroš Lovšin solo gitara i Stefan Jež bubnjar.[1] Nakon zapaženog nastupa na zagrebačkom BOOM festivalu, dobili su ponudu od Jugotona za snimanje ploče, ali su oni to odbili i potpisali ugovor s beogradskim PGP RTBom i snimili svoj prvi album Pljuni istini u oči. Nakon tog su uzdizani u zvijezde, osobito od strane tadašnjih zagrebačkih rock kritičara Darka Glavana i Dražena Vrdoljaka, - dok su neki ostali hladni na njih ili su im čak išli na živce. Potom su se zaredali njihovi nastupi po brojnim klubovima; osobito su često svirali po Zagrebu (Kulušić).

I drugi njihov album Zabranjeno plakatirati, trebao je izdati u studenom 1976. PGP RTB ali su to oni odbili napraviti zbog spornih tekstova. Godinu dana kasnije je snimljeni materijal otkupila ljubljanska diskografska kuća Helidon i u studenom 1977. konačno izdala album. Njihov treći album Živi bili pa vidjeli bio je soundtrack za hrvatski istoimeni film redatelja Bruna Gamulina i Milivoja Puhlovskog. Za tu glazbu su Buldožeri dobili Zlatnu Arenu za glazbu na Festivalu igranog filma u Puli.[2] Tad ih je napustio pjevač Marko Brecelj koji je želio nastaviti solo karijeru, tako da je otada Bele preuzeo ulogu frontmana sastava. I on je nastavio u breceljevskom stilu s ekscesima i provokacijama na javnim nastupima.

Njihov četvrti album Izlog jeftinih slatkiša bio je njihov najuspješnije prodavani uradak, s tog albuma su kao singl ploča izašle njihove vjerojatno najpopularnije pjesme Žene i muškarci i Slovinjak punk. Nakon tog izdali su dvostruki album Ako ste slobodni večeras, koji je bio opća zezancija, stanke između pjesama popunili su intervjui Dražena Vrdoljaka s "publikom" oko buldožerovskih glavnih tema; seksa, droga i Gorana Bregovića. S tog albuma vrijedno je spomenti njihov prepjev Chuck Berryevske uspješnice "Roll Over Beethoven", koju su oni preslovili u "Ko jebe Buldožer" i stihove iz Pink Floydovske uspješnice "Another Brick in the Wall" koji su oni otpjevali uz crnogorsku narodnu "Oj, svijetla majska zoro". Pri kraju 1980-ih sastav se počeo osipati i sve manje raditi, da bi potpuno prestali raditi 1990-ih, iako se oni službeno nisu nikad raspali.

Nakon 11-godišnje stanke sastav se je ponovno okupio 2006. te su održali koncert na ljubljanskim Križankama 23. rujna 2006., potom su nastupili u zagrebačkom klubu Boogaloo 15. listopada. U Beogradu su 23. rujna 2006. izdali kompilacijski CD Lik i djelo, sa svim svojim uspješnicama.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Članovi sastava[uredi | uredi kôd]

1975.[uredi | uredi kôd]

1977.[uredi | uredi kôd]

1979.[uredi | uredi kôd]

1980.[uredi | uredi kôd]

1981.[uredi | uredi kôd]

1990.[uredi | uredi kôd]

Ponovno okupljen sastav 2006.[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Buldozer Biography, Sead Fetahagić, Progarchives.com
  2. Racman Buldožer: Živi bili pa vidjeli (pristupljeno 17. veljače 2016.) (slovenski)
  3. IMDb Buldozer (pristupljeno 17. veljače 2016.)
  4. Racman Buldožer: Ako ste slobodni večeras (pristupljeno 25. listopada 2015.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]