Calcio Spalato

Izvor: Wikipedija
Calcio Spalato
Puno ime Calcio Spalato
Osnovan 1910.
Domaći dres
Gostujući dres

Calcio (odnosno Calcio Spalato) je bio popularni naziv za nogometni klub talijanaša odn. autonomaša u Splitu.

Nastanak društva Edera[uredi | uredi kôd]

Potaknuti i pomagani djelovanjem talijanskih sportskih društava iz Trsta i Zadra, splitski talijanaši u prvom desetljeću 20. stoljeća osnivaju svoje sportsko društvo pod imenom "Edera" (Bršljan). U sklopu društva bilo je više sportskih sekcija, među kojima i nogometna - koju je osnovao dr. Ernest Ilić.
Sezione di calcio "Edera" (Nogometna sekcija "Bršljan"), prvi je nogometni klub osnovan u gradu Splitu. Cijelo vrijeme svoga postojanja klub djeluje kao nogometna protuteža hrvatskim strukturama u Splitu koji su osnovali Hajduka i Anarha.

Prva splitska utakmica[uredi | uredi kôd]

Videći sve aktivnije djelovanje splitskih talijanaških sportaša, nije trebalo dugo čekati "odgovor" splitskih Hrvata i osnivanje hrvatskog nogometnog kluba. U veljači 1911. osniva se Hajduk. U prvom međusobnom susretu, 11. lipnja 1911. igrajući protiv gradskog, športskog i političkog protivnika - Hajduka, Edera je izgubila utakmicu s 9:0.

Utakmica je bila silno značajna ne samo u športskom smislu, već i zbog političkog značaja i prestiža. Pobjeda Hajduka bila je još jedan oblik trijumfa hrvatskog narodnog pokreta u Splitu.

Djelovanje kluba[uredi | uredi kôd]

U narednim godinama tolomaši su svoje djelovanje nastavili u svom nogometnom klubu Edera. Od osnutka pa do kraja svog djelovanja, Edera je sve svoje utakmice i treninge održavala na tadašnjem Vojnom vježbalištu, poznatom i kao Krajeva njiva - kasnijem igralištu Hajduka.
Utakmice Edere sa splitskim nogometnim klubovima toga doba - Hajdukom, Unitasom i Anarhom (preteča RNK Split), bile su uvijek pune naboja, a okršaji često nisu završavali samo unutar nogometnog igrališta. Najžešće sukobe igrači Edere imali su s Anarhovcima. Fizički obračuni su bili oštri, a nerijetko bi u njima sudjelovali i roditelji igrača.
Godine 1913. Edera je igrala dva prijateljska susreta protiv Hajduka. Izgubili su obje utakmice rezultatima 0:7 i 2:6.

Raspuštanje Edere[uredi | uredi kôd]

Objavom rata Austro-Ugarskoj 23. svibnja 1915. od strane kraljevine Italije, dolazi do raspuštanja svih talijanskih društava na području Carevine. Tako je raspuštena i Edera.

Poznatiji igrači[uredi | uredi kôd]

Poznatiji nogometaši Edere bili su: dr. Ivić, Polli, Bortolazzi, Maier (igrač zagrebačkog HAŠK-a), Piscitelli, Guina, Ševeljević, Jelić, Sanzin, Kimelevski, Riboli, Busić, Bonavia, Montiglia, Forbicetta...

Nedovršeni članak Calcio Spalato koji govori o nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.