Calcio Spalato

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Calcio Spalato
Puno ime Calcio Spalato
Osnovan 1910.
Domaći dres
Gostujući dres

Calcio (odnosno Calcio Spalato) je bio popularni naziv za nogometni klub talijanaša odn. autonomaša u Splitu.

Nastanak društva Edera[uredi | uredi kôd]

Potaknuti i pomagani djelovanjem talijanskih sportskih društava iz Trsta i Zadra, splitski talijanaši u prvom desetljeću 20. stoljeća osnivaju svoje sportsko društvo pod imenom "Edera" (Bršljan). U sklopu društva bilo je više sportskih sekcija, među kojima i nogometna - koju je osnovao dr. Ernest Ilić.
Sezione di calcio "Edera" (Nogometna sekcija "Bršljan"), prvi je nogometni klub osnovan u gradu Splitu. Cijelo vrijeme svoga postojanja klub djeluje kao nogometna protuteža hrvatskim strukturama u Splitu koji su osnovali Hajduka i Anarha.

Prva splitska utakmica[uredi | uredi kôd]

Videći sve aktivnije djelovanje splitskih talijanaških sportaša, nije trebalo dugo čekati "odgovor" splitskih Hrvata i osnivanje hrvatskog nogometnog kluba. U veljači 1911. osniva se Hajduk. U prvom međusobnom susretu, 11. lipnja 1911. igrajući protiv gradskog, športskog i političkog protivnika - Hajduka, Edera je izgubila utakmicu s 9:0.

Utakmica je bila silno značajna ne samo u športskom smislu, već i zbog političkog značaja i prestiža. Pobjeda Hajduka bila je još jedan oblik trijumfa hrvatskog narodnog pokreta u Splitu.

Djelovanje kluba[uredi | uredi kôd]

U narednim godinama tolomaši su svoje djelovanje nastavili u svom nogometnom klubu Edera. Od osnutka pa do kraja svog djelovanja, Edera je sve svoje utakmice i treninge održavala na tadašnjem Vojnom vježbalištu, poznatom i kao Krajeva njiva - kasnijem igralištu Hajduka.
Utakmice Edere sa splitskim nogometnim klubovima toga doba - Hajdukom, Unitasom i Anarhom (preteča RNK Split), bile su uvijek pune naboja, a okršaji često nisu završavali samo unutar nogometnog igrališta. Najžešće sukobe igrači Edere imali su s Anarhovcima. Fizički obračuni su bili oštri, a nerijetko bi u njima sudjelovali i roditelji igrača.
Godine 1913. Edera je igrala dva prijateljska susreta protiv Hajduka. Izgubili su obje utakmice rezultatima 0:7 i 2:6.

Raspuštanje Edere[uredi | uredi kôd]

Objavom rata Austro-Ugarskoj 23. svibnja 1915. od strane kraljevine Italije, dolazi do raspuštanja svih talijanskih društava na području Carevine. Tako je raspuštena i Edera.

Poznatiji igrači[uredi | uredi kôd]

Poznatiji nogometaši Edere bili su: dr. Ivić, Polli, Bortolazzi, Maier (igrač zagrebačkog HAŠK-a), Piscitelli, Guina, Ševeljević, Jelić, Sanzin, Kimelevski, Riboli, Busić, Bonavia, Montiglia, Forbicetta...


Soccerball.svg Häraldisk ginstam.png Nedovršeni članak Calcio Spalato koji govori o nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.