Call of Duty 4: Modern Warfare

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Call of Duty 4: Modern Warfare
Call of Duty 4 Modern Warfare Logo
Logo
Proizvođač(i) Infinity Ward
Aspyr
Treyarch
Izdavač(i) Activision
Distributer(i) Activision
Dizajner(i) Mackey McCandlish
Serijal Call of Duty
Engine IW engine 3.0
Posljednja inačica Call of Duty: Modern Warfare 3
Nadnevak izlaska Xbox 360, PS3, Windows
SA 5. studenog, 2007.
AUS 7. studenog, 2007.
EU 9. studenog, 2007.
JP 27. prosinca, 2007.
Žanr(ovi) Pucačina u prvom licu
Način(i) igre Singleplayer
Multiplayer
Platforma Xbox 360
PS3
Windows
Mac OS X
Wii
Medij(i) DVD-ROM

Call of Duty 4: Modern Warfare ili jednostavno COD4 je akcijska pucačina u prvom licu iz serije igra distrubutera "Activision" zvana Call of Duty. Izdana je u Sjevernoj Americi 5. studenog, 2007. godine, te potom 2 dana poslije u Australiji, te 4 dana nakon toga 9. studenog u Europi za platfome Xbox 360, PS3 te Windows.

Jedna je od najpopularnijih ratnih videoigara na svijetu, s prodajom od 9 milijuna primjeraka igrice u prve dvije godine nakon njenog izlaska. Igra se može igrati u "singleplayeru", s više igrača ili online u "multiplayeru".

Igra[uredi VE | uredi]

Call of Duty 4: Modern Warfare je drukčiji od prva tri dijela, odnosno samo ime govori da se radi o suvremenom ratovanju, a ne kao u prijašnjim primjercima gdje se radnja odvija uglavnom u 2. svjetskom ratu.

Službeni logo "Call of Duty" serijala

Singleplayer[uredi VE | uredi]

U takozvanom singleplayeru ili kampanji igrač sa svojim likovima prolazi kroz različite misije, u različitim dijelovima svijeta. Radnja se odvija u suvremenom dobu u kojem u Rusiji izbija građanski rat između vlade i Ultranacionalista koji žele obnoviti Sovjetski Savez dok na Bliskom Istoku izbija ustanak čiji vođa Khaled Al-Asad ubija predsjednika države. Igrač je u ulozi narednika Johna "Soapa" MacTavisha u jedinici Britanskog SAS.-a, koji se bore u Rusiji, dok će se u ulozi narednika Paula Jacksona boriti za Američke Marince na Bliskom Istoku.

Multiplayer[uredi VE | uredi]

U multiplayer modu igrač može igrati preko internet veze s više igrača iz različitih krajeva svijeta, najpopularniji oblik multiplayer igre je "team death match" (TDM) u kojem se sukobljene dvije strane bore na život i smrt, nema prepreka, važno je samo ubiti protivnika i zaraditi bodove za svoju momčad, druga vrsta po popularnosti je "search and destroy" (S&D) u kojoj se također sukobljavaju dvije strane, napadačka i obrambena. Napadačka ima bombu koju mora postaviti na točku "A" ili točku "B" u zadanom vremenskom roku, dok obrambena strana mora tu bombu deaktivirati ako je napadači postave. Ako jedna momčad izgubi sve svoje vojnike prije isteka vremena, a napadačka momčad ne postavi bombu, pobjeđuje suparnička momčad.

Od ostalih vrsta tu su "capture the flag" ili "uhvati zastavu", "domination" ili "dominacija". Postoje i takozvana 2 moda, "obični" mod, u kojem igrač skuplja bodove te napreduje po razinama i činovima dok ne dođe do 55. razine kada postaje general, dok je drugi mod ili "promod" namijenjen igračima koji se ozbiljnije bave igrom te im nije bitno napredovanje u smislu činova. Velika je novost i create-a-class u kojem igrač kroz napredovanje odabire i uređuje svoje oružje.

Kontroveze[uredi VE | uredi]

Mnoge udruge za zaštitu ljudskih prava i djece pobunile su se protiv cijelog serijala "Call of Duty" zbog nasilja i poticanja djece koja su izložena igrici na nasilje.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Videoigra je dobila pregršt nagrada od raznih tehnoloških udruga i časopisa. Časopisi Gamespot i GameTrailers ocijenili su grafiku u igri kao najbolju 2007. godine, te kao nabolju PlayStation 3 igru godine. Magazin PlayStation ocijenio je igru kao 7. najbolju igru svih vremena za svoju igraću konzolu.

Iako je igra izložena piratstvu, još uvijek ima igrača koji žele uživati u dodatnim povlasticama koje nudi kupljena izvorna videoigra. Call of Duty 4: Modern Warfare jedna je od najigranijih multiplayer videoigara na svijetu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]