Call of Duty 4: Modern Warfare

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Call of Duty 4: Modern Warfare
Call of Duty 4 Modern Warfare Logo.jpg
Proizvođač(i) Infinity Ward
Izdavač(i) Activision
Distributer(i) Activision
Dizajner(i) Mackey McCandlish
Serijal Call of Duty
Nadnevak izlaska SA 5. studenog, 2007.
AUS 7. studenog, 2007.
EU 9. studenog, 2007.
JP 27. prosinca, 2007.
Žanr(ovi) Pucačina u prvom licu
Način(i) igre Singleplayer
Multiplayer
Platforma Xbox 360, PS3, Windows, macOS, Wii
Medij(i) DVD-ROM, Blu-ray, Wii Optical Disc

Call of Duty 4: Modern Warfare je četvrta igra serijala Call of Duty izdavača Activision. Izdana je 5. studenog, 2007. za Xbox 360, PlayStation 3 te Microsoft Windows. Activision je 2009. objavio Call of Duty: Modern Warfare: Reflex za Wii.

Jedna je od najpopularnijih ratnih računalnih igara na svijetu, s prodajom od oko 16 milijuna primjeraka. Igra ima u singleplayer i multiplayer način igranja.

Igra[uredi | uredi kôd]

Call of Duty 4: Modern Warfare je drukčiji od prva tri, odnosno samo ime govori da se radi o suvremenom ratovanju, nasuprot prijašnjim igrama Call of Duty serijala gdje se radnja odvija uglavnom u Drugom svjetskom ratu.

Singleplayer[uredi | uredi kôd]

U takozvanom singleplayeru ili kampanji igrač sa svojim likovima prolazi kroz različite misije u različitim dijelovima svijeta. Radnja se odvija u suvremenom dobu u kojem u Rusiji izbija građanski rat između vlade i Ultranacionalista koji žele obnoviti Sovjetski Savez dok na Bliskom Istoku izbija ustanak čiji vođa Khaled Al-Asad ubija predsjednika države. Igrač je u ulozi narednika Johna "Soapa" MacTavisha u jedinici Britanskog SAS.-a, koji se bore u Rusiji, dok će se u ulozi narednika Paula Jacksona boriti za Američke Marince na Bliskom Istoku.

Multiplayer[uredi | uredi kôd]

U multiplayer modu igrač može igrati preko internet veze s više igrača iz različitih krajeva svijeta. Najpopularniji oblik multiplayer igre je "team death match" u kojem se sukobljene dvije strane bore na život i smrt. Važno je ubiti člana iz protivničkog tima i zaraditi bodove za svoju momčad. Druga vrsta po popularnosti je "search and destroy" u kojoj se također sukobljavaju dvije strane, napadačka i obrambena. Napadačka ima bombu koju mora postaviti na točku "A" ili točku "B" u zadanom vremenskom roku, dok obrambena strana mora tu bombu deaktivirati ako je napadači postave. Ako jedna momčad izgubi sve svoje vojnike prije isteka vremena, a napadačka momčad ne postavi bombu, pobjeđuje suparnička momčad.

Od ostalih modova tu su "capture the flag", "domination", "obični" mod u kojem igrač skuplja bodove te napreduje po razinama i činovima (dok ne dođe do 55. razine kada postaje general) i "pro mod" namijenjen igračima koji se ozbiljnije bave igrom te im nije bitno napredovanje u smislu činova. Velika je novost i create-a-class u kojem igrač kroz napredovanje odabire i uređuje svoje oružje.

Kontroveze[uredi | uredi kôd]

Mnoge udruge za zaštitu ljudskih prava i djece pobunile su se protiv cijelog serijala "Call of Duty" (posebice protiv MW 2 i misije "No Russian") zbog nasilja i poticanja djece koja su izložena igrici na nasilje.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Videoigra je dobila pregršt nagrada od raznih tehnoloških udruga i časopisa. Portali GameSpot i GameTrailers ocijenili su grafiku u igri kao najbolju 2007. godine, te kao nabolju PlayStation 3 igru godine. Magazin PlayStation ocijenio je igru kao 7. najbolju igru svih vremena za svoju igraću konzolu.

Iako je igra izložena piratstvu, još uvijek ima igrača koji žele uživati u dodatnim povlasticama koje nudi kupljena izvorna videoigra. Call of Duty 4: Modern Warfare je u svoje vrijeme bila jedna od najigranijih multiplayer videoigara na svijetu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]