Camp David

Koordinate: 39°38′54″N 77°27′54″W / 39.64833°N 77.46500°W / 39.64833; -77.46500
Izvor: Wikipedija
Camp David tijekom Nixonovog predsjedavanja, siječanj 1971.
Margaret Thatcher i Ronald Reagan u Camp Davidu, u studenom 1986.
Sastanak skupine G8 u Camp Davidu, u svibnju 2012.

The Naval Support Facility Thurmont, poznatiji kao Camp David, je od 1942. službeno odmaralište američkog predsjednika. Camp David je dio Catoctin Mountain Parka u Frederick Countyu, u Marylandu, oko 10 km sjeverozapadno od Washingtona, D.C. Osnovao ga je Franklin D. Roosevelt kao Shangri-La a 1953. je nazvan Camp David po Davidu Eisenhoweru, unuku predsjednika Dwighta Eisenhowera.

Poznati događaji u Camp Davidu[uredi | uredi kôd]

Tijekom Drugog svjetskog rata predsjednik Roosevelt i premijer Winston Churchill održavali su sastanke u Camp Davidu koji će poslije toga postati mjesto susreta velikog broja konferencija.

Eisenhower i sovjetski vođa Nikita Hruščov su 1959. ovdje raspravljali između ostalog o berlinskom pitanju i mogućnosti održavanja zajedničke konferencije na vrhu.

U Camp David su se često vodili formalni i neformalni razgovori između SAD-a i drugih svjetskih vođa. Vjerojatno najpoznatiji sastanak održan u Camp Davidu, bilu su mirovni pregovori između egipatskog predsjednika Anvara el-Sadata i izraelskog premijera Menahema Begina u Camp Davidu 1978., pod pokroviteljstvom predsjednika Cartera kada je postignut tzv. Sporazum iz Camp Davidaa.

Ovdje su također vođeni mirovni pregovori u izaelsko-palestinskom konfliktu 2000. pod pokroviteljstvom predsjednika Billa Clintona, između predsjednika PLO-a Jasera Arafata i izraelskog premijera Ehuda Baraka.

Moderna uporaba[uredi | uredi kôd]

Camp David nastavlja i dalje biti službeno odmaralište američkih predsjednika. U odmorištu su se pravili planovi o iskrcavanju u Normandiju, rasprave o invaziji u Zaljevu svinja, rasprave o Vijetnamskom ratu i održan je veliki broj susreta s inozemnim gostima. Da bi se zadržala privatna i opuštena atmosfera Catoctin Mountain Park igra važnu ulogu. Camp David se nalazi u okviru parka no nije otvoren za javnost.

Filmovi prikazni u Camp David-u[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Camp David
  • Camp David Službene stranice na stranicama Bijele kuće
  • Camp David iz Federation of American Scientists