Kozokrvnice

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Caprifoliaceae)
Kozokrvnice
Sistematika
Carstvo:Biljke
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Dipsacales
Porodica:Caprifoliaceae
Juss.

Kozokrvnice (lat. Caprifoliaceae), biljna porodica iz reda Dipsacales (češljugovinolike), poznata po raznom ukrasnom grmlju. Porodicu predstavljaju prvenstveno vrste i sjevernih umjerenih krajeva ali i neke tropske biljke, najviše drvenasto grmlje i penjačice. Poznata vrsta je japanska kozja krv koja ubija druge biljke jer se penje preko njih i zaklanja im svjetlost.

Ova porodica u hrvatskom jeziku nazivana je i bazgovke, prema rodu sambucus (bazga), koji se danas klasificira porodici Adoxaceae a ne u kozokrvnice, a u Hrvatskoj joj je najpoznatiji predstavnik bazga (Sambucus)

Opis[uredi | uredi kôd]

Postoje 42 roda i više od 890 vrsta u obitelji Caprifoliaceae, a većina vrsta je rasprostranjena u umjerenim područjima na sjevernoj hemisferi. Biljke Caprifoliaceae razlikuju se od članova Adoxaceae po tome što imaju bilateralno simetrične cvjetove s izduženim vrhom, uglavnom glavičastim stigmom i nektarijem koji čine gusto zbijene dlake duž donjeg unutarnjeg dijela cijevi vjenčića. Caprifoliaceae su drveće ili ljekovito bilje prepoznatljivo po nasuprotnim listovima. Imaju donji jajnik koji daje mesnate plodove, često s nekoliko sjemenki ili samo s jednom sjemenkom. Kora u drvenastih svojti često se skida u tankim ljuspicama. Filogenija (povijest evolucijskog razvoja) Caprifoliaceae bila je sporna, a porodica je široko ograničena. Svaki od njegovih šest neformalnih kladusa prethodno je bio zasebna porodica, iako su molekularni i morfološki dokazi doveli do njihovog kolektivnog grupiranja pod Caprifoliaceae; ponekad se identificiraju kao podporodice.[1]

Rodovi[uredi | uredi kôd]

Po trenutno priznatoj klasifikaciji ovu porodicu čine rodovi[2]:

Popis potporodica i rodova[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Caprifoliaceae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Caprifoliaceae

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Britannica, pristupljeno 3. rujna 2023.
  2. Plants of World online