Car An od Hana

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Car Ān od Hàna, kin. 漢安帝, py. Hàn ān dì, wg. Han An-ti (94. – 125.) je bio kineski car iz dinastije Hàn, šesti vladar Istočne dinastije Han, koji je formalno vladao od 106. do 125.[1] Bio je unuk cara Zhanga.

Nakon što je njen malodobni posinak Shang stupio na prijestolje 106., carica majka Deng je 12-godišnjeg princa Hua zadržala u carskoj prijestolnici Luoyang kao svojevrsno "osiguranje" u slučaju Shangove iznenadne smrti. Kada je u kolovozu ili rujnu iste godine Shang uistinu umro, mladi princ je preuzeo prijestolje pod imenom car An. Međutim, carica majka je kao regentica preuzela svu vlast i zadržala je do svoje smrti 121.

Kada je An u dobi 27 godina preuzeo vlast, ispostavilo da je za nju potpuno nesposoban. Nije pokazivao nikakvog interesa za državne poslove, koje je prepustio korumpiranim dvorskim eunusima i klanu okupljenom oko svoje supruge Yan Ji, dok se sam odao piću i ženama. Samo četiri godine kasnije je umro prilikom putovanja u grad Nayang.

Kineski povjesničari ga tradicionalno smatraju prvim carem koji je otvoreno poticao nemoral, te prvim od slabih vladara koji su doveli do propasti dinastije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ying-shih Yü. Trade and Expansion in Han China.