Carlos Anaya

Izvor: Wikipedija
Carlos Anaya
Carlos Anaya

Vršitelj dužnosti predsjednika Urugvaja
trajanje službe
24. listopada 1834. – 1. ožujka 1935.
Prethodnik Fructuoso Rivera (kao predsjednik)
Nasljednik Manuel Oribe (kao predsjednik)
Rođenje 1777.
Smrt 1862.
Zanimanje povjesničar, političar

Carlos Anaya (Buenos Aires, 1777.Montevideo, 1862.) bio je urugvajski i argentinski povjesničar i političar, vršitelj dužnosti Predsjednika Urugvaja od 24. listopada 1834. do 1. ožujka 1835. godine. Sastavio je Urugvajsku povelju o neovisnosti 1825. godine. Smatra se jednim od najvećih urugvajskih i južnoameričkih povjesničara 19. stoljeća.

Iako se rodio u Buenos Airesu, proučavao je urugvajsku i argentinsku povijest, a posebno španjolsku kolonizaciju područja La Plate. O tome je napisao nekoliko osvrta (eseja) i stručnih radova. Bio je član urugvajske stranke Colorado, ali nije podržavao nikakvo neprijateljstvo prema Narodnoj stranci, koja se prema njemu također borila za neovisnost i samostalnost Urugvaja.

Bio je članom više gerilskih vojnih postojbi i kulturno-prosvjetiteljskih udruga koje su se borile za argentinsku i urugvajsku neovisnost.

Za sebe je tvrdio da je i Argentinac i Urugvajac te je ustrajno radio na održavanju prijateljske suradnje između zemalja. Ta činjenica se obično potvđuje zanimljivosti da se Anaya rodio u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine, a umro u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja.

Jednako ga slave i Argentinci i Urugvajci, koji su posebnim međudržavnim dogovorom sklopili povelju o zabrani samoprisvajanja od strane ijedne od ovih dviju država.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Yaben, Jacinto R., Biografías argentinas y sudamericanas (Životopisi Argentinaca i Južnoamerikanaca), Buenos Aires, 1939. (šp.)
  • Cutolo, Vicente, Nuevo diccionario biográfico argentino, 7. izdanje, izdavač: Elche, Buenos Aires, 1968. – 1985. (šp.)
  • Walter Rela, Cronología Histórica, Montevideo, izdavač: Banda Oriental (nepoznata godina izdanja) (šp.)