Carlos Ruiz Zafón

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Carlos Zafón
Carlos Ruiz Zafón - 002.jpg
Puno ime Carlos Ruiz Zafón
Rođenje 25. rujna 1964.
Barcelona
Smrt 19. lipnja 2020.
Los Angeles

Carlos Ruiz Zafón, (Barcelona, 25. rujna 1964.Los Angeles, 19. lipnja 2020.), bio je španjolski pisac.

Životopis[uredi VE | uredi]

Carlosov otac je iz Južne Španjolske, dok mu je majka Katalonka a on odrasta u Barceloni. Iako je odrastao u Barceloni pisao je na španjolskom a ne na katalonskom. Započinje karijeru pišući reklame za nekoliko agencije za oglašavanje. Nekoliko godina radio je i kao umjetnički direktor u uglednoj reklamnoj agenciji. Napušta komercijalni svijet reklama, a zatim se posvećuje isključivo svojim interesima; glazbi i pisanju. Preselio se 1993. u Los Angeles, gdje je radio kao scenarist u Hollywoodu. Ponovno se nastanio u Barceloni 2004. godine.

Debitirao je 1993. knjigom za omladinu Princ magle, koja je bila dobro prihvaćena i nagrađivana. Poslije piše još nekoliko knjiga za omladinu koje nisu doživjele uspjeh kao prvijenac.

Dok je boravio u SAD-u piše prvu knjigu za odrasle Sjena vjetra, koja je objavljena u Španjolskoj 2001. godine. Sjena vjetra doživljava uspjeh i prodaje se u 19 država. Knjiga je bila prva u nizu od četiri knjige u seriji Groblje zaboravljenih knjiga. Sve knjige su samostalne i odigravaju se kronološkim redoslijedom. Zadnju knjigu kvatrologije - Labirint duhova - objavljuje 2016.

Bibliografija[uredi VE | uredi]

  • 2001. - Sjena vjetra (La sombra del viento)
  • 2008. - Anđelova igra (El juego del ángel)
  • 2011. - Zarobljenik neba (El prisionero del cielo)
  • 2016. - Labirint duhova (El laberinto de los espíritus)