Carlos Ruiz Zafón

Izvor: Wikipedija
Carlos Zafón

Puno ime Carlos Ruiz Zafón
Rođenje 25. rujna 1964.
Barcelona
Smrt 19. lipnja 2020.
Los Angeles
Portal o životopisima

Carlos Ruiz Zafón, (Barcelona, 25. rujna 1964.Los Angeles, 19. lipnja 2020.), bio je španjolski pisac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Carlosov otac je iz Južne Španjolske, dok mu je majka Katalonka a on odrasta u Barceloni. Iako je odrastao u Barceloni pisao je na španjolskom a ne na katalonskom. Započinje karijeru pišući reklame za nekoliko agencije za oglašavanje. Nekoliko godina radio je i kao umjetnički direktor u uglednoj reklamnoj agenciji. Napušta komercijalni svijet reklama, a zatim se posvećuje isključivo svojim interesima; glazbi i pisanju. Preselio se 1993. u Los Angeles, gdje je radio kao scenarist u Hollywoodu. Ponovno se nastanio u Barceloni 2004. godine.

Debitirao je 1993. knjigom za omladinu Princ magle, koja je bila dobro prihvaćena i nagrađivana. Poslije piše još nekoliko knjiga za omladinu koje nisu doživjele uspjeh kao prvijenac.

Dok je boravio u SAD-u piše prvu knjigu za odrasle Sjena vjetra, koja je objavljena u Španjolskoj 2001. godine. Sjena vjetra doživljava uspjeh i prodaje se u 19 država. Knjiga je bila prva u nizu od četiri knjige u seriji Groblje zaboravljenih knjiga. Sve knjige su samostalne i odigravaju se kronološkim redoslijedom. Zadnju knjigu kvatrologije - Labirint duhova - objavljuje 2016.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • 2001. - Sjena vjetra (La sombra del viento)
  • 2008. - Anđelova igra (El juego del ángel)
  • 2011. - Zarobljenik neba (El prisionero del cielo)
  • 2016. - Labirint duhova (El laberinto de los espíritus)