Caterpie

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Caterpie
Caterpie.png

Japansko ime キャタピー Kyatapī
Redni broj 10
Generacija prva
Vrsta Buba
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Metapoda
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,3 m
Težina 2,9 kg
Sposobnost Zaštitna prašina (Shield Dust)

Caterpie (キャタピー Kyatapī u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Caterpieja u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi VE | uredi]

Caterpiejevo ime dolazi od engleske riječi za gusjenicu, "caterpillar". Ime Caterpie odnosi se na čitavu vrstu ovog Pokémona, kao i pojedinačne primjerke vrste u Pokémon igrama, animiranoj seriji i manga stripovima. U beta verziji Pokémona, Caterpiejevo je ime glasilo Butterpie.

Caterpijevo japansko ime, Kyatapī, izvedenica je njegovog engleskog imena.

Pokédex podaci[uredi VE | uredi]

  • Pokémon Red/Blue: Njegove kratke nožice na sebi imaju ljepljive jastučiće koji mu dopuštaju da se neumorno penje kosim zidovima.
  • Pokémon Yellow: Ako netko dotakne ticala na njegovoj glavi, otpustit će odvratan miris kako bi se zaštitio.
  • Pokémon Gold: Otpušta užasan miris iz ticala na glavi kako bi odvratio neprijatelje.
  • Pokémon Silver: Njegove nožice imaju ljepljive jastučiće stvorene za priljepljivanje uz površinu. Neumorno se penje drvećem u potrazi za hranom.
  • Pokémon Crystal: Puže među lišćem gdje se kamuflira među inim koji su jednake boje kao njegovo tijelo.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Caterpie ima nevjerojatan apetit. Može proždrijeti lišće nekoliko puta veće od njega samog. Otpušta užasan miris iz svojih ticala.
  • Pokémon Emerald: Njegov nevjerojatan apetit tjera ga na hranjenje lišćem većim od njega samog bez oklijevanja. Otpušta snažan miris iz svojih ticala.
  • Pokémon FireRed: Prekriven je zelenom kožom. Kada odraste, presvlači svoju kožu, prekriva se svilom i postaje kukuljica.
  • Pokémon LeafGreen: Njegove kratke nožice na sebi imaju ljepljive jastučiće koji mu dopuštaju da se neumorno penje kosim zidovima.
  • Pokémon Diamond/Pearl/Platinum: Otpušta smrad iz crvenih ticala na glavi kako bi otjerao neprijatelje. Raste neprekidnim presvlačenjem kože.

U videoigrama[uredi VE | uredi]

Caterpie je prisutan u gotovo svim videoigrama. U igrama Pokémon Red, Blue, Yellow, FireRed i LeafGreen, Caterpie je sveprisutan u Viridian šumi, kao i određenim drugim dijelovima igre.

U igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal također je uvijek prisutan u parku grada Goldenroda. U Gold i Silver verziji prisutan je unutar Illex šume, te na Stazama 2, 30, 31. U Crystal verziji prisutan je i na Stazama 25 i 25.

Tehnike[uredi VE | uredi]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Obaranje (Tackle) Normalni
Vlaknasti metci (String Shot) Buba
Kukčev ugriz (Bug Bite) Buba 15

Statistike[uredi VE | uredi]

HP: 45
 
Attack: 30
 
Defense: 35
 
Special: 20
 
SpAtk: 20
 
SpDef: 20
 
Speed: 45
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi VE | uredi]

U Pokémon animiranoj seriji, Caterpie je bio prvi Pokémon kojeg je Ash Ketchum uhvatio. Ubrzo ga je upotrijebio u borbi protiv Pidgeotta (kojeg je kasnije uhvatio uz pomoć svoga Pikachua), no Pidgeotto ga je umalo pojeo zbog Pidgeottove prednosti nad njime, kao i činjenice da Caterpie mnogim Pokémon pticama služi kao plijen. Kasnije, unatoč njegovom lošem stanju, pomogao je Ashu u borbi protiv Tima Raketa koristeći Vlaknaste metke (String Shot), razvivši se pritom u Metapoda.

Prvi je Pokémon u animiranoj seriji koji se razvio na neuobičajen način, koristeći na sebi tehniku Vlaknastih metaka poput prave gusjenice, prekrivši svoje tijelo svilom i razvivši se pritom u Metapoda.

Caterpie se pojavljuje tijekom epizode Caterpie's Big Dilemma. Pripadao je mladom treneru Xanderu. Pojevši osnažene Rijetke slatkiše (Rare Candy) doktora Gordona, Caterpie je izrastao do golemih dimenzija. Naposljetku se razvio u izuzetno velikog Butterfreeja.