Celeste Holm

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Celeste Holm
Celeste Holm
Rođenje 29. travnja 1917.
Smrt 15. srpnja 2012.
Godine rada 1946.-2012.
celesteholm.com
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Celeste Holm (New York City, 29. travnja 1917. - New York City, 15. srpnja 2012.) bila je američka filmska, kazališna i televizijska glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1947. godine), do svoje smrti vjerojatno najstarija svjetska aktivna glumica.

Životopis[uredi VE | uredi]

Celeste Holm je rođena u New Yorku, u obitelji norveškog podrijetla. Holm je studirala glumu na sveučilištu u Chicagu. Prvi nastup na kazališnim daskama je imala 1936. godine i uskoro je postala poznata glumica na Broadwayju. Na filmu je debitirala 1946. godine ulogom u Trima djevojčicama u plavom (Three Little Girls in Blue).

Već za treći film, Džentlmenski sporazum iz 1947. godine, Celeste Holm je dobila Oscara za najbolju sporednu glumicu, kao i Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu. Slijedile su još dvije nominacije za Oscara, 1949. za Pridružite se stadu i 1950. za Sve o Evi, obje u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Holm je, kao rijetko koja glumica, na vrhuncu filmske slave napustila Hollywood i vratila se kazalištu, premda se i dalje povremeno pojavljivala na filmu. Unatoč djelomičnom povlačenju, zabilježila je preko 100 filmskih i televizijskih uloga.

Celeste Holm je jedna od glasnogovornica UNICEF-a. Unatoč poodmakloj životnoj dobi, nastavila je snimati filmove; posljednji je Driving Me Crazy iz 2012. godine.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Celeste Holm.