Centar Zamet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Centar Zamet

Lokacija: Zamet, Rijeka Arhitekt: Studio 3LHD Otvoren: rujna 2009. Vlasnik: Rijeka sport d.o.o. Korisnici: športaši i rekreativci

Centar Zamet svečano je otvoren u rujnu 2009. Riječ je o suvremenom javnom kompleksu smještenom pokraj tržnice i osnovne škole, a u kojem se uz dvoranu nalaze knjižnica, ured Mjesnog odbora, brojni komercijalni sadržaji, javni trg i javna garaža te kompleks predstavlja društveni, športski i poslovni centar zapadnog dijela grada Rijeke.

1. Povijest[uredi VE | uredi]

Zbog velikih financijskih sredstava potrebnih za izgradnju objekata športske i tehničke kulture, njihova izgradnja ne može se financirati sredstvima gradskog proračuna. Grad Rijeka se stoga opredijelio da se projekt Centra Zamet realizira putem modela projektnog financiranja. Rijeka sport upravlja objektom od početka trajanja leasinga, a otplatom zadnje rate postat će i vlasnikom Centra Zamet.

Pripremni radovi za izgradnju [1] započeli su u prosincu 2007. godine, a kamen temeljac položen je 15. travnja 2008. godine. Mladi rukometaš RK Zamet Matija Hrvatin učenik 5. razreda OŠ Zamet uz proslavljene rukometaše Mirzu Džombu i Alvara Načinovića pročitao je tekst povelje kamena temeljca, koji je potom položen u temelje objekta.

Centar Zamet svečano je otvoren 10. rujna 2009. godine, na Hrvatski olimpijski dan.

2. Opis objekta[uredi VE | uredi]

Centar nudi raznolike prostore koji mogu poslužiti za organizaciju najzahtjevnijih športskih dvoranskih natjecanja, koncerata, kongresa, javnih predavanja i raznolikih kulturnih programa.

2.1. Dvorana[uredi VE | uredi]

Prostor igrališta dvorane svojom veličinom, zbog pomičnoga teleskopskoga gledališta odnosno tribina, omogućuje pretvaranje partera u dva usporedna rukometna terena, što se postiže pomoću pomične zavjese ili pregrade. Glavne tribine imaju 2.198 sjedećih mjesta, a uz njih se nalazi i VIP tribina koja prima 128 posjetitelja. Tako gledalište ukupno ima 2.326 sjedećih mjesta, a uz to nalaze se i 23 mjesta za osobe s invaliditetom. Dvorana površine 6.768 m² je projektirana prema svjetskim standardima za međunarodna športska natjecanja, a parket dvorane je rađen po certifikatu Svjetske košarkaške federacije (FIBA). Na katu iznad gledališta nalaze se reprezentativni prostori dvorane za potrebe klubova, uprave, VIP osoba, zatim tribina za novinare, režija i drugo. Glavni se ulaz u dvoranu nalazi na zapadnom pročelju na razini trga. Prateći su sadržaji smješteni u sjevernom dijelu dvorane, a sastoje se od svlačionica s tuševima za športaše, sudce, službene osobe i trenere te ambulante i doping sobe. Uz ulazno se predvorje kao izdvojena cjelina nalaze prostorije za saunu i masažu te trim kabinet.

2.2. Multimedijalna dvorana[uredi VE | uredi]

S površinom od 116 m² sala pruža produktivno okruženje za bilo koju vrstu sastanaka i kongresa kazališnog stila, za 90 osoba.

2.2. Mjesni odbor[uredi VE | uredi]

Mjesni odbor Zamet, koji djeluje u sklopu Grada Rijeke, raspolaže prostorom od 190 m².

2.3. Ogranak Gradske knjižnice Rijeka[uredi VE | uredi]

Ogranak Zamet ima površinu od 409 m² i broji oko 2000 članova.

2.4. Javna garaža[uredi VE | uredi]

218 parkirališnih mjest te 14 mjesta za osobe s invaliditetom: Površina garaže je 6.625,19 m².

2.5. Javni trg[uredi VE | uredi]

2.6. Komercijalni sadržaji[uredi VE | uredi]

– ugostiteljski, uslužni i trgovački.

Centar Zamet prilagođen je pristupu osobama smanjene pokretljivosti.

3. Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Specifičnost cijelom kompleksu daju nijansirane keramičke pločice jedinstvenog dizajna koji podsjeća na stijene ili pak rukometnu loptu, a kojih je preko 51.000 položeno na objekt. Od tih pločica napravljen je i natpis Centar Zamet položen na trg ispred dvorane, dobro uočljiv već s prvog kata objekta

4. Natjecanja i događanja[uredi VE | uredi]

Također, u Centru Zamet održale su se i mnogobrojne važne športske i ine manifestacije. Izdvaja se 11. europsko pojedinačno prvenstvo u šahu za muškarce i žene EURO 2010, najveće šahovsko natjecanje ikad održano u Hrvatskoj i najbrojnije natjecanje do sada ovog prvenstva. U mjesecu svibnju održalo se Svjetsko prvenstvo u kuglanju za juniore i juniorke do 23 godine te dva svjetska pojedinačna kupa - za juniore i juniorke do 18 godina te za kadete i kadetkinje do 14 godina.

Tu su i ostali komercijalni sadržaji: koncerti, eventi na trgu, rekreacijski programi, program predavanja i seminara, izložbe.

5. Nagrade za arhitekturu[uredi VE | uredi]

Moderna arhitektura Centra Zamet, projekt studija 3LHD, dodatno je naglasila atraktivnost ovog projekta, kako eksterijera tako i interijera za čiju je izvedbu projektant dobio niz nagrada.

Izvori[uredi VE | uredi]

Zastava Grad Rijeka.jpeg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Centar Zamet