Cerovačke špilje

Izvor: Wikipedija
Cerovačke špilje
Cerovačke špilje (Cerovac caves).jpg
Lokacija Park prirode Velebit, jugozapadno od Gračaca
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Najbliži grad Gračac
Nadmorska visina 671 m n.m.
Dužina 4 km
Cerovačke špilje
CerovackeSpilje.jpg

Cerovačke špilje najveći su špiljski kompleks u Hrvatskoj.[1] Nalaze se četiri kilometra jugozapadno od Gračaca, na sjeveroistočnoj padini velebitskog brda Crnopac (1403 m), u južnom dijelu Parka prirode Velebit.

Opis[uredi | uredi kôd]

Otkrivene su prilikom izgradnje Ličke pruge 1913. godine, a otkrio ih je graditelj pruge Nikola Turkalj. Ime su dobile po željezničkoj postaji Cerovac. Ove su špilje jedno od najvećih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj, a pronađene su i fosilne ljudske kosti i brončana sjekira. Ta ljudska kost pripadala je tzv. lovcu na špiljske medvjede iz gornjeg pleistocena koji je tu živio prije otprilike dvadeset tisuća godina.

Duljina zasad poznatih i topografski snimljenih kanala u Donjoj Cerovačkoj špilji iznosi 4058 m, ukupna dubina špilje je 68 m, a ukupna visinska razlika 97 m dok je duljina turističke staze 608 metara.[2] Duljina istraženih kanala Gornje špilje iznosi 4035 m, ukupna dubina je 192 m, a ukupna visinska razlika iznosi 202 m.[2] Duljina turističke staze je 725 m. Između njih nalazi se znatno manja srednja špilja. Prosječna temperatura u špiljama je od 5 do 8°C. Bogate su špiljskim ukrasima i kraškim pojavama (ponorima i dimnjacima), značajno su paleontološko nalazište špiljskog medvjeda te pretpovijesne keramike (ilirskokeltska kultura). Kao geomorfološki spomenik prirode zaštićene su 1961. godine.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Cerovačke pećine geomorfološki spomenik prirode. www.lickosenjska.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. veljače 2013.
  2. a b O špiljama. Cerovačke špilje. Pristupljeno 2. kolovoza 2022.
  3. Povijest špilja. Cerovačke špilje. Pristupljeno 2. kolovoza 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]