Cerovica (Samobor)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Cerovica
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Samobor
Površina 1,61 km²
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno 6
 - Gustoća 3,73 st./km²
 - Broj domaćinstava 3

Prezimena = Heraković, Martić i Milaković

Pošta 10456 Kalje
Pozivni broj +385 01
Autooznaka ZG

Cerovica je naselje na Žumberačkoj gori, u mikroregiji Žumberka Središnje Hrvatske, 23 km zapadno od grada Samobora, te je u sastavu Grada Samobora, Zagrebačka županija. Nalazi se na nadmorskoj visini od 630 metara, a površina naselja iznosi 1,61 km2.[1]

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 6 stanovnika[2] te 3 obiteljskih kućanstava.[3] Ljudi se u ovome selu bave poljoprivredom i stočarstvom. Selo pripada župi sv. Mihaela Arkanđela iz Kalja, Jastrebarski dekanat Zagrebačke nadbiskupije.

Herakovići su porijeklom iz Sinja i Klisa, potomci su Senjskih Uskoka, plemićkog su porijekla, te posjeduju svoj grb, koji je vidljiv u uskočkoj tvrđavi "Nehaj" u gradu Senju . Za vrijeme Austro-ugarske monarhije, bili su veliki vojskovođe i ratnici.(Saznanje temeljem osobnog intervjua sa stanovnikom Cerovice).

Bivše stanovništo Cerovice svake 3 godine organizira druženje i muziku ispred kuće Heraković Nikole, kako ne bi izgubili međusobni kontakt. Link video: https://www.youtube.com/watch?v=v7vBmoJeKxs


Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[4]


Općenito[uredi VE | uredi]

Selo Cerovica po mjestopisu iz 1835.god. imalo je 4 kuće i 40 stanovnika, od kojih su 25 rimokatolici ,a njih 15 grkokatolici. Godine 1900. selo je imalo 71 stanovnika i po zadnjem popisu iz 2011.god. ima svega 6 stanovnika. Cerovica spada pod MO Žumberak-Budinjak i pod grad Samobor. U selu su prezimena: Heraković (gkt.) i Martić (rkt.). Od sela 1km udaljena je cesta Budinjak-Stojdraga-Bregana. Stanovnici doktora imaju na Budinjaku,a nekada su djeca pohađala osnovnu školu u Novom Selu Žumberačkom. Kroz selo prolazi cesta koja vodi do sela Osunja i koje je na samoj granici prema susjednoj Sloveniji. Mještani Cerovice bili su poznati kao svirači,a često su svirali po Žumberku i susjednoj Sloveniji. (Udruga Uskok Sošice: http://uskok-sosice.hr/selo-cerovica/)

Izvori[uredi VE | uredi]


Noia 64 filesystems home white.pngFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Cerovica (Samobor) koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

http://uskok-sosice.hr/selo-cerovica/ http://www.mojzumberak.com/_umberaeka_sela/Cerovica/cerovica.html