Charles Hard Townes

Izvor: Wikipedija
Charles Hard Townes

Rođenje 28. srpnja 1915.
Greenville, Južna Karolina, SAD
Smrt 27. siječnja 2015.
Oakland, Kalifornija, SAD
Državljanstvo Amerikanac
Polje Fizika
Institucija Sveučilište u Berkeleyu,
Laboratorij Bell Telephone,
Sveučilište Columbia u New Yorku
Massachusettski tehnološki institut u Cambridgeu,
Sveučilište u Berkeleyu
Alma mater Sveučilište Duke
Kalifornijskom tehnološkom institutu Caltech u Pasadeni
Poznat po Maser
Laser
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziku (1964.)
Član Kraljevskog društva (1976.)
Portal o životopisima

Charles Hard Townes (Greenville, 28. srpnja 1915. – Oakland, 27. siječnja 2015.), američki fizičar. Već kao student radio je u Laboratorijima Bell Telephone (od 1933. do 1947.). Na Kalifornijskom tehnološkom institutu Caltech u Pasadeni doktorirao (1939.) tezom o odvajanju izotopa i nuklearnim vrtnjama na Kalifornijskom tehnološkom institutu (Caltech) u Pasadeni. Za Drugog svjetskog rata bavio se razvojem mikrovalnih radara. Od 1948. radio kao profesor fizike na Sveučilištu Columbia u New Yorku, od 1961. u Massachusettskom tehnološkom institutu u Cambridgeu, a od 1967. na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu. Zamislio je i konstruirao (od 1951. do 1954.) prvi maser. S A. L. Schawlowom teorijski je dokazao (1958.) mogućnost rada masera u vidljivom i infracrvenom području spektra elektromagnetskih valova (poslije nazvanim laser). Za temeljne radove na području kvantne elektronike koji su doveli do konstrukcije oscilatora i pojačala na temelju načela masera i lasera dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1964., s N. G. Basovom i A. M. Prohorovom.[1]

Maser[uredi | uredi kôd]

Prvi prototip amonijevog masera i njegov izumitelj C. H. Townes. Mlaznica s amonijakom nalazi se lijevo u kutiji, četiri mjedene šipke u sredini je izvođenje kvadrapolnog stanja, a rezonantna šupljina je s desne strane. 24 GHz mikrovalovi izlaze kroz okomiti valovod (Townes ih prilagođava). Na dnu su vakuumske pumpe.

Maser (akronim od engl. Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation: pojačanje mikrovalova stimuliranom emisijom zračenja) je uređaj za stvaranje i pojačavanje mikrovalova, a u suvremenoj inačici i za stvaranje i pojačavanje radiovalova i infracrvenoga zračenja. Rad masera temelji se na stimuliranoj emisiji zračenja koja nastaje zbog obrata (inverzije) napučenosti energijskih razina atoma aktivne tvari, kao i kod lasera. Kod plinskih masera (aktivna tvar: amonijak, vodikovi atomi, rubidijeve pare) inverzija napučenosti postiže se reflektiranjem zračenja u rezonantnoj šupljini, a kod čvrstih masera (aktivna tvar ima paramagnetska svojstva) to se postiže rezonantnim zračenjem izvana. Zračenje masera je monokromatsko i odgovara razlici energijskih razina. Titranje se podržava rezonatorom. Energijske razine plina ne ovise o vanjskim silama, pa se zato plinski maser, kao i laser, upotrebljava za točno mjerenje vremena (na primjer atomski sat). Energijske razine čvrstog (paramagnetskog) masera ovise o magnetskom polju, pa se mogu po volji mijenjati; zato se takav maser upotrebljava kao pretpojačalo koje se može regulirati. Takav se uređaj na primjer primjenjuje u astronautici i radioastronomiji kod vrlo osjetljivih detektora elektromagnetskoga zračenja koji još mogu detektirati snagu reda veličine 10–21 W, i manju. Prvu demonstraciju rada masera izveo je 1953. C. H. Townes sa suradnicima.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Townes, Charles Hard, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 22. siječnja 2020.
  2. maser, [2] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 22. siječnja 2020.