Cheeseburger

Izvor: Wikipedija
Cheeseburger

Klasični Cheeseburger

Podrijetlo
Regija/država SAD
Detalji
Vrsta jela Hamburger
Temperatura jela Vruće
Glavni sastojci Goveđi odrezak, sir, kruh

Cheeseburger je vrsta hamburgera koji sadrži sir. Njegovo ime je nastalo spajanjem riječi "cheese" (sir) i "hamburger". U pripremi cheeseburgera, sir se izreže i doda pri kraju prženja da se istopi. U restoranima brze hrane, u cheeseburger se najčešće dodaje obični američki sir, ali u mnogim varijantama. Uz to, popularni izbori su mozzarella, gorgonzola, pepper jack ili čedar.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Cheeseburgeri su nastali odvojeno u različitim regijama svijeta. Npr., restoran "Kaelin" u Louisvilleu, Kentucky tvrdi da je 1934. godine izumio cheeseburger.[1] Godinu kasnije, Louis Ballast iz Denvera, Colorado dobio je prava na robnu marku "cheeseburger".[2]

Tvrdilo se i da je Lionel Sternberger stvorio cheeseburger u Pasadena, Kalifornija između 1924. i 1926. godine. Također, vodi se i rasprava o imenu restorana i točne godine stvaranja.[3] Kad je 1964. godine Sternberger preminuo, magazin Time je 7. veljače 1964. pisao o raspravi.[4]

Podvrste[uredi | uredi kôd]

Cheeseburgeri

Jucy Lucy je jedna od podvrsta cheeseburgera, izumljena u Minneapolisu; u njoj se sir stavlja u meso i peče do istapljanja. Cheeseburger može imati više pljeskavca i sira. Dva komada pljeskavice i sira je dupli cheeseburger; dok su ta tri komada trostruki cheeseburger. Više od tri komada se ne koriste u restoranima.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Louisville Facts & Firsts - LouisvilleKy.gov. Grad Louisville, Kentucky. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. listopada 2014. Pristupljeno 29. srpnja 2006.
  2. Povijest CheeseburgeraArhivirana inačica izvorne stranice od 2. kolovoza 2018. (Wayback Machine) Preuzeto 2. listopada 2008.
  3. Tko je izumio Hamburger? A tko Cheeseburger? Metropolitan News-Enterprise, 2. siječnja 2004., Preuzeto 1. svibnja 2008.
  4. Lionel Clark Sternberg obituary. Time. 7. veljače 1964. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. kolovoza 2013. Pristupljeno 9. rujna 2009.. …at the hungry age of 16, [Sternberger] experimentally dropped a slab of American cheese on a sizzling hamburger while helping out at his father's sandwich shop in Pasadena, thereby inventing the cheeseburger… (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]