Cheeseburger

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Cheeseburger
Cheeseburger.jpg

Klasični Cheeseburger

Podrijetlo
Regija/država SAD
Detalji
Vrsta jela Hamburger
Temperatura jela Vruće
Glavni sastojci Goveđi odrezak, sir, kruh

Cheeseburger je vrsta hamburgera koji sadrži sir. Njegovo ime je nastalo spajanjem riječi "cheese" (sir) i "hamburger". U pripremi cheeseburgera, sir se izreže i doda pri kraju prženja da se istopi. U restoranima brze hrane, u cheeseburger se najčešće dodaje obični američki sir, ali u mnogim varijantama. Uz to, popularni izbori su mozzarella, gorgonzola, pepper jack ili čedar.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Cheeseburgeri su nastali odvojeno u različitim regijama svijeta. Npr., restoran "Kaelin" u Louisvilleu, Kentucky tvrdi da je 1934. godine izumio cheeseburger.[1] Godinu kasnije, Louis Ballast iz Denvera, Colorado dobio je prava na robnu marku "cheeseburger".[2]

Tvrdilo se i da je Lionel Sternberger stvorio cheeseburger u Pasadena, Kalifornija između 1924. i 1926. godine. Također, vodi se i rasprava o imenu restorana i točne godine stvaranja.[3] Kad je 1964. godine Sternberger preminuo, magazin Time je 7. veljače 1964. pisao o raspravi.[4]

Podvrste[uredi | uredi kôd]

Cheeseburgeri

Jucy Lucy je jedna od podvrsta cheeseburgera, izumljena u Minneapolisu; u njoj se sir stavlja u meso i peče do istapljanja. Cheeseburger može imati više pljeskavca i sira. Dva komada pljeskavice i sira je dupli cheeseburger; dok su ta tri komada trostruki cheeseburger. Više od tri komada se ne koriste u restoranima.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Louisville Facts & Firsts - LouisvilleKy.gov". Grad Louisville, Kentucky. http://www.louisvilleky.gov/Visitors/Louisville+Facts+and+Firsts.htm Pristupljeno 29. srpnja 2006. 
  2. Povijest Cheeseburgera (Arhivirano 2. kolovoza 2018.) Preuzeto 2. listopada 2008.
  3. Tko je izumio Hamburger? A tko Cheeseburger? Metropolitan News-Enterprise, 2. siječnja 2004., Preuzeto 1. svibnja 2008.
  4. "Lionel Clark Sternberg obituary". Time. 7. veljače 1964.. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,870712,00.html Pristupljeno 18. svibnja 2007.. "…at the hungry age of 16, [Sternberger] experimentally dropped a slab of American cheese on a sizzling hamburger while helping out at his father's sandwich shop in Pasadena, thereby inventing the cheeseburger…"  (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]