Chongoni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Slikarije na stijenama područja Chogoni
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Slikarije na stijenama područja Chogoni
Flag of Malawi.svg Malavi


Chogoni na karti Malavi
Chogoni
Chogoni
Lokacija Chogonija u Malaviju
Godina uvrštenja: 2006. (30. zasjedanje)
Vrsta: kulturno dobro
Mjerilo: iii, vi
Ugroženost: -
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/476 UNESCO

Chogoni je 2.198 m visoka planina u distriktu Dedza, središnji Malavi, koja je najslavnija po bogatstvu prapovijesnim slikarijama, zbog čega je 2006. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Chogoni i okolna brda su prekrivena karakterističnom gustom šumom miombo drveća koja čine područje zaštićenog šumskog rezervata još od 1924. godine. Ipak, područje je najpoznatije po slikama na stijenama u 127 lokaliteta na području od 126,4 km², što ga čini najvećim nalazištem prapovijesnih umjetnina u Africi. Pet đpilja Chentcherere su zaštićeni kao nacionalni spomenici još 1969. godine i otvorene posjetiteljima.

Starije crvene slikarije su stare do 2.500 godina, i pretpostavlja se da su ih naslikala plemena Pigmeja i Tva još od kamenog doba, a novije bijele su živa tradicionalna baština naroda Chewa koji žive na ovim prostorima od metalnog doba. Slikarije su uglavnom apstraktne geometrijske figure poput radijalnih prstenova, koncentričnih krugova, paralelnih linija i sl. Zbog čega se uvelike razlikuju od ostalih prapovijesnih slikarija lovaca-skupljača Sjeverne Afrike. Pretpostavlja se kako su imale ceremonijalnu i mitološku ulogu, npr. za prizivanje kiše ili prilikom obredne žrtve.

Novije, bijele, slikarije prikazuju mitološke životinje i rijedak su primjer slikanja na stijenama u poljoprivrednom društvu kao što je ono naroda Chewa. Pretpostavlja se kako su ih slikale žene za vrijeme ženskog obreda inicijacije, dok su na najnovijima prikazane maske Nyau povezane s muškim obredom inicijacije Gule Wamkulu (ples koji je upisan na popis nematerijalne svjetske baštine u Africi). Ovi obredi su danas u opasnosti nakon širenja Nguni naroda i dolaska Europljana u 19. stoljeću, a oslikavanje stijena je potpuno prekinuto, iako se obredi odigravaju u njihovoj blizini.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Prapovijesne slikarije u Africi: