Cirkus (1928.)

Izvor: Wikipedija
Cirkus
Originalni američki poster
Naslov izvornika
The Circus
RedateljCharles Chaplin
ProducentCharles Chaplin
ScenaristCharles Chaplin
Glavne ulogeCharles Chaplin
Al Ernest Garcia
Merna Kennedy
Henry Bergman
DistributerUnited Artists
Godina izdanja1928.
Trajanje70 min.
Država SAD
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Cirkus (eng. The Circus) je nijemi film Charlieja Chaplina iz 1928. u kojem njegovog Skitnicu u cirkusu ganja policajac. Upravitelj cirkuskih predstava pomisli kako su njegovi pokreti urenebesni, pa ga unajmljuje, ali shvaća da Skitnica ne može biti smiješan navlaš, pa mu ovaj daje posao vratara koji se uvijek pronalazi u središtu događanja. U filmu nastupaju Chaplin, Al Ernest Garcia, Merna Kennedy, Harry Crocker, George Davis i Henry Bergman.

Scenarij su napisali Chaplin i Joseph Plunkett (koji je napisao prolog, ali je ostao nepotpisan), dok je film režirao Chaplin. Postao je sedmi najuspješniji nijemi film u povijesti filma, zaradivši 3,8 milijuna dolara 1928.

Produkcija filma bilo je jedno od najtežih iskustava u Chaplinovoj karijeri. Pojavili su se brojni problemi i odgode (uključujući požar u studiju), a snimanje je odgođeno za skoro godinu dana zbog Chaplinova razvoda od Lite Grey i tvrdnji o utaji poraza.

Nominiran je za Oscara za najboljeg glumca i kratkotrajni Oscar za najboljeg redatelja komedije (obe za Chaplina), ali Akademija je izbacila Chaplina iz natjecanja za natjecateljske nagrade i predala mu Specijalnu nagradu "Za svestranost i genijalnu glumu, pisanje, režiranje i produciranje Cirkusa".

Chaplin je 1970. ponovno izdao film s novim glazbenim brojem.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]