Prijeđi na sadržaj

Codex Mendoza

Izvor: Wikipedija
Codex Mendoza, naslovna strana
Codex Mendoza, slika 37 iz drugog dijela
Codex Mendoza, slika 67 iz drugog dijela

Codex Mendoza (špa: Códice Mendoza, često i La coleccion Mendoza) je astečki spis iz 16. stoljeća.[1] Knjiga opisuje povijest Asteka, njihove vladare i svakodnevni život. Spis je bogato ilustriran a tekst je na španjolskom. Original se čuva u Bodleianskoj knjižnici na oxfordskom sveučilištu.[2]

Knjiga[uredi | uredi kôd]

Codex Mendoza sadrži 71 stranu i podijeljen je u tri dijela.[3][4]:

  • Prvi dio na 16 strana opisuje povijest Asteka u periodu od 1321. do 1521. godine, od osnivanja grada Tenochtitlána pa sve do španjolskog osvajanja Meksika.
  • Drugi dio na 39 strana opisuje osvajanje susjednih država i provincija od strane Astečkog carstva kao i poreze koje su ovi plaćali.
  • Treći dio na 16 strana opisuje svakodnevni život Asteka i socijalne običaje s jednim brojem slika u tipičnom piktogram stilu.

Knjiga je napisana na europskom papiru.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Codex Mendoza je vjerojatno napisan po naredbi zamjenika kralja Vicekraljevstva Nove Španjolske don Antonia de Mendoze[1] a napravljen je u Mexico Cityju oko 1541. do 1542.[2][3] Svrha izrade spisa je bilo opisivanje novih provincija kralju Karlu V.[2]:

Knjiga je poslana morskim putem za Španjolsku, ali brod je napadnut od francuskih gusara i knjiga završava u Francuskoj. Oko 1533. dolazi u vlasništvo znanstvenika Andréa de Theveta koji je djelovao na dvoru Henrika II. Poslije toga knjiga je prodana britanskom geografu Richardu Hakluytu a poslije njega je tijekom godina promijenila više vlasnika prije nego što je postala vlasništvo odvjetnika Johna Seldonsa.

1659. knjiga je poklonjena Bodleianskoj knjižnici, no pada u zaborav sve dok nije ponovno pronađena 1831.

1992. je objavljeno novo izdanje "The Codex Mendoza" na University of California Press napisano od strane Frances Berdan i Patricie Rieff Anawalt.[3][5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Posthegemony.org
  2. a b c University of California Press. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. studenoga 2008. Pristupljeno 14. lipnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. a b c Humanities & Social Sciences
  4. University Libraries, University at Albany. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. ožujka 2012. Pristupljeno 14. lipnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. Open Library.org

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Codex Mendoza