Prijeđi na sadržaj

Conrad Grünenberg

Izvor: Wikipedija
Grb ugarskoga kralja, djelo Conrada Grünenberga.

Conrad Grünenberg, poznat i pod imenima Konrad von Grünenberg i Konrad Grünemberg (? – 1494.), bio je stanovnik Konstanza koji se bavio heraldikom. Najpoznatiji je po svojem grbovniku iz 1483., kronici koja sadrži grbove (Österreichische Wappenchronik, 1492.?) i ilustriranom putopisu koji govori o njegovom hodočašću u Jeruzalem iz 1486. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je gradonačelniku Konstanzu nepoznate godine, možda tijekom 1420-ih. Prvi put spomenut je 1441. godine na popisu starješina. Do 1465. godine već je neko vrijeme bio u službi Fridrika III., cara Svetoga Rimskoga Carstva te od 1485. ili 1486. ima čin viteza (Ritter). Dana 22. travnja 1486. godine odlazi na hodočašće u Jeruzalem, gdje je postao Vitez Svetoga Groba. Također je bio član reda Orden de la Jarra de la Salutación i Reda svetoga Jurja.

Hodočašće u Jeruzalem[uredi | uredi kôd]

Na hodočašće u Jeruzalem krenuo je 22. travnja 1486. te se vratio u Konstanz u ranom prosincu iste godine. Njegovo hodočašće trajalo je 33 tjedana. Dana 22. travnja krenuo je iz Konstanza prema Veneciji preko Rheinecka i Sterzinga. Dana 31. svibnja galijom je krenuo iz Venecije i posjetio Poreč, Zadar, Šibenik, grad Hvar (tada Lesina), grad Korčulu, Dubrovnik (tada Ragusa), Krf, Methoni (tada Modon) u Moreji, Heraklion (tada Kandija) na Kreti, Rodos, Famagustu na Cipru te Jafu, u koju dolazi 24. srpnja. Putujući na magarcu posjetio je Lod (Lida, Lydda), Ramlu, Emaus, Jeruzalem i Betlehem. U Jafi je 1. rujna uzeo brod za Veneciju, u koju je stigao 16. studenog. U rodni Konstanz vratio se početkom prosinca. Dva najranija ilustrirana rukopisa o njegovome hodočašću bila su dovršena ubrzo nakon njegovog povratka u Konstanz.


Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Stillfried-Alcantara, Hildebrandt, Des Conrad Grünenberg, Ritters und Burgers zu Costenz, Wappenbuch. Volbracht am nünden Tag des Abrellen do man zalt tusend vierhundert drü und achtzig jar. Görlitz 1875. – 1884., (novo faksimil izdanje iz 2009. godine).
  • Johann Goldfriedrich, Walter Fränzel (eds.). Ritter Grünembergs Pilgerfahrt ins Heilige Land 1486, Leipzig 1912., (Voigtländers Quellenbücher 18), (novo faksimil izdanje iz 2009. godine).
  • Kristian Aercke (ed.), The story of Sir Konrad Grünemberg's pilgrimage to the Holy Land in 1486 (2005.)
  • Andrea Denke, Konrad Grünembergs Pilgerreise ins Heilige Land 1486. Untersuchung, Edition und Kommentar (2010.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Conrad Grünenberg