Cornelius Castoriadis

Izvor: Wikipedija
Cornelius Castoriadis

Cornelius Castoriadis (Istanbul, 1922.Pariz, 1997.), bio je grčko-francuski ekonomist, filozof i socijalist.

Poslije studija ekonomije, prava i filozofije u Ateni napušta Grčku komunističku stranku i priključuje se trockističkoj organizaciji. S trockistima prekida 1948., seli u Pariz i osniva skupinu i časopis Socialisme ou Barbarie, u kojem se analizira marksizam, birokracija i moderni kapitalizam. Zajedno s britanskim časopisom Solidarity i Mauricom Brintonom iz radničkog samoupravljanja, vodi diskusije o socijalnim i ekonomskim osnovama jednog slobodnog socijalističkog društva. Radničko samoupravljanje istovremeno predstavlja rješenje problema direktne demokracije kao i rješenje problema radničkog upravljana u socijalizmu. Njegove ideje imale su nezanemarljiv utjecaj na studentske proteste u Parizu 1968.[1]

Radio je 20 godina kao OECD-ekonomist i objavio veliki broj knjiga pod najmanje pet različitih pseudonima, razradio je pojam autonomije zajedno s Antoniom Negrijem, a djelovao je i kao psihoanalitičar.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "…Socialisme ou Barbarie's ideas exerted a major influence in the May-June events of 1968. Dany Cohn-Bendit himself acknowledged that many of the positions he and his brother Gabriel popularized in Obsolete Communism: The Left-wing Alternative - a major text of '68 - came from Socialisme ou Barbarie.” Joel Whitebook: ’’Ominipotence and Finitude’’. I: Radical Philosophy, July/August 1998.

Glavna djela[uredi | uredi kôd]

  • Political and Social Writings. Vol. 1-3, University of Minnesota Press, Minneapolis 1988.
  • Od ekologije do autonomije, diskusija s Danielom Cohn-Benditom (1981).
  • Suština socijalizma (1973.)
  • Workers' Councils and the Economics of a Self-Managed Society (1972.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Cornelius Castoriadis