Corynebacterium diphtheriae

Izvor: Wikipedija
Corynebacterium diphtheriae
Sistematika
Domena:Bacteria
Koljeno:Actinobacteria
Red:Actinomycetales
Porodica:Corynebacteriaceae
Rod:Corynebacterium
Vrsta:Corynebacterium diphtheriae
Baze podataka

Corynebacterium diphtheriae je gram + pozitivna bakterija iz roda Corynebacterium uzročnik bolesti difterije. Bakterija je poznata i pod imenom Klebs-Löffler bacillus, prema njemačkim bakteriolozima koji su je i otkrili 1884.g. Edwin Klebs (1834 – 1912) i Friedrich Löffler (1852 – 1915).

Morfologija i proizvodnja toksina[uredi | uredi kôd]

C. diphtheriae je aerobni gram-pozitivni organizam, ne stvara spore, nije pokretan, nema kapsulu, oblikom je ravni ili zakrivljeni štapić dužine 1 do 8 µm i širine 0.3 do 0.8 µm. Bakterija je patogena samo za ljude. C. diphtheriae proizvodi difterija toksin, a proteinski egzotoksin, čija je molekularna težina 62 kilodaltona. Podjedinica egzotoksin inhibira sintezu proteina u stanici, te stanica umira. Egzotoksin ne proizvode svi biotipovi, a mogućnost proizvodnje egzotoksina prenosi se bakteriofagima (lizogenogenizacija), tako da netoksični tipovi mogu postati toksični.

Klasifikacija[uredi | uredi kôd]

Razlikuju se četiri podvrste: C. diphtheriae mitischodis, C. diphtheriae intermedius, C. diphtheriae gravis i C. diphtheriae belfanti. Podvrste se razlikuju u morfologiji kolonija i biokemijskim svojstvima kao što je npr. metaboliziranje određenih tvari. Svaka podvrsta može biti toksična (uzrokovati bolesti) ili netoksična.

Nedovršeni članak Corynebacterium diphtheriae koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.