Crkva Svetog Križa u Zagrebu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkva Svetog Križa, Siget
Sveti kriz zagreb.jpg
Lokacija Novi Zagreb, Hrvatska
Arhitekt Emil Seršić i Matija Salaj (nacrt krovišta arh. Josip Horvat)
Godine izgradnje 1971
Godina završetka 1982
Religija Katoličanstvo
Arhitektonski stil funkcionalizam
Materijal beton, čelik
Dimenzije dužina: 55, širina: 33, visina 28 m. (1500 m2)

Crkva Svetog Križa, Siget je prva novija crkva u Novom Zagrebu u naselju Siget izgrađena od 1971. - 1982. Uz crkvu je podignut samostan neto površine 800 m2 i zvonik visok 33 m.

Povijest crkve[uredi VE | uredi]

Prve stambene zgrade u Novom Zagrebu niknule još ranih 1960-ih, ali taj novi grad nije imao nikakvog sakralnog objekta, osim male (starije) crkvice u Remetincu. Franjevci, zapravo njihov provincijal D. Damjanović je još 1964. zatražio od zagrebačke gradske uprave zemljište za crkvu u Novom Zagrebu, u zamjenu za nacionalizirano zemljište u Savskoj cesti (neboder Zagrepčanka). [1]Nakon što su uspjeli dobiti zemljište, 1966. podnijeli su zahtjev da na tom zemljištu izgrade crkvu, - no tadašnje jugokomunističke vlasti dugo su otezale s izdavanjem dozvole za gradnju, - što bi se reklo "tražili su dlaku u jajetu", stalno je nešto nedostajalo.

Nakon dugog administrativnog natezanja Grad Zagreb je tek 7. svibnja 1970. izdao građevinsku dozvolu, na osnovu nje je 15. kolovoza sklopljen ugovor s građevinskim poduzećem "Industrogradnjom" i otpočela je gradnja crkve po projektu arhitekata Emila Seršića i Matije Salaja. Radovi nisu tekli brzo i bez problema - 1977. su čak prekinuti - zbog straha da projekt neće biti dovršen, izmjenjen je projekt kompliciranog krovišta, bez suglasnosti arhitekata Seršića i Salajakorten čelika'[1] drugi projekt krovišta je napravio arhitekt Josip Horvat. Nakon puno teškoća i otezanja, - crkva je dovršena 17. kolovoza 1982.[1], svečano je otvorena 22. kolovoza, misom koju je vodio nadbiskup Franjo Kuharić.

Izgled crkve[uredi VE | uredi]

Crkva sv. Križa u Sigetu je do danas jedno od najuspjelijih modernih arhitektonskih sakralnih zdanja u Hrvatskoj, to je harmonični spoj tri objekta i njihovih volumena; crkve, samostana i zvonika. Ritmička kompozicija 74 betonske vertikale - nosača krovišta, na koje je fasada podijeljena. Krovište je podijeljeno na 142 čelične piramidalne istake.[2]

Interijer crkve izveden je po nacrtima arhitekta Petra Ruževića. Splitski slikar Josip Botteri Dini je 1988. izradio vitraže inspiriran stihovima sv. Franje Asiškog "Pjesma stvorova".[3] . Na sredini oltarskog prostora izveden je križ (8 m), rad Nede Grdinić. Crkva ima prostor za prihvat 2000 ljudi.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]