Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Končanici

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Končanici
Lokacija Končanica
Godine izgradnje 1909.
Religija rimokatoličanstvo
Patron Velika Gospa

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Končanici župna je rimokatolička crkva u Končanici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Jednobrodna je građevina pravokutnog tlocrta s užim zaobljenim svetištem, zvonikom na glavnom istočnom pročelju i simetrično postavljenim bočnim aneksima poligonalnog tlocrta uz zapadno pročelje s kapelom sv. Antuna. Nadsvođena je baroknim križnim svodovima s pojasnicama oslonjenima na bočne kanelirane pilastre. Pjevalište počiva na dva masivna stuba uz istočni zid. Kao element dekoracije na svim se pročeljima javljaju polukružne viseće arkade na horizontalnim istacima te polukružno zaključeni prozorski otvori. Inventaru pripada glavni oltar Blažene Djevice Marije te propovjedaonica izvorno iz župne crkve sv. Josipa u Grubišnom Polju. Crkva je sagrađena 1909. godine.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2854 vodi se kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.