Crkva sv. Andrije u Lazu Bistričkom

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Andrije je rimokatolička crkva u mjestu Laz Bistrički, općina Marija Bistrica, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Župna crkva sv. Andrije nalazi se na vrhu maloga brežuljka u središtu sela Laz Bistrički. Današnji izgled dobila je u 19. st. nakon temeljite obnove zidane kapele iz 17. st. Tlocrtno-prostorna organizacija crkve sastoji se od masivnog zvonika ispred pročelja te pravokutnog broda i malo užeg jednako visokog peterostranog svetišta, koji su povezani polukružnim trijumfalnim lukom. Uspio je primjer obnove lokalnih majstora koji su slijedeći i poštujući dugu lokalnu tradiciju sakralne gradnje 17. i 18. st. očuvali i produžili važnost crkve s obzirom na to da se nalazi na hodočasničkom putu za Mariju Bistricu. Unutarnji inventar stilski pripada baroku.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4108 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Župna crkva sv. Andrije Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 11. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.