Crkva sv. Ane u Desiniću

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Crkva sv. Ane (Desinić))

Crkva sv. Ane je rimokatolička crkva u općini Desinić, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Jednobrodna, pravilno orijentirana, neoromanička crkva sv. Ane podignuta je u 19. st. na mjestu starije iz 17. st., u naselju Desinić, neposredno uz glavnu cestu prema kojoj je okrenuta začeljem. Sjeverno od crkve je smještena zgrada stare škole, a južno stari župni dvor. Unutrašnjost crkve čine pravokutna lađa i svetište zaključeno stiješnjenom apsidom. Izvana je oblikovana historicističkom dekoracijom u stilu neoromanike, a posebnost joj daje zvonik na preslicu koji je na sjeveru rijetka pojava. Unutrašnjost crkve oslikana je zidnim slikama Otona Ivekovića iz 1923. g. Stara župna kurija iz 18. st. zanimljiv je primjer provincijalne barokne izgradnje.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2081 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva sv. Ane i župni dvor Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.