Crkva sv. Ante u Zadvarju

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Ante u Zadvarju, župna je crkva i zaštićeno kulturno dobro.[1] Posvećena je sv. Antunu Padovanskom.[2] Suzaštitnik je sv. Bartul.[3]

O crkvi[uredi | uredi kôd]

Nalazi se na groblju južno od naselja iznad ceste Zadvarje - Gornja Brela pod južnim liticama Osoja. Današnja crkva sagrađena je u drugoj polovici XVIII. stoljeća na mjestu ranije.[4] Radi se o jednostavnoj jednobrodnoj građevini s pravokutnom apsidom. Građena je od pravilnih kamenih blokova a krov je dvostrešni, prekriven kupom kanalicom. Glavni ulaz je na zapadnom pročelju, a iznad njega su natpis o posveti crkve iz 1774. godine za splitskog nadbiskupa Ivana Luke Garagnina te jednostavna rozeta. Iznad pročelja je i preslica s tri zvona i s cvjetnim ukrasima. U crkvi se nalaze tri oltara: dijelom presloženi kameni glavni oltar s kipovima sv. Ante i sv. Bartula (Bartolomeja) te bočni oltari Gospe od Ružarija (drveni) s Gospinim kipom i sv. Ivana Nepomuka (kameni) također sa svečevim kipom. Crkva sv. Ante sred groblja na Zadvorju ubraja se u tipologiju jednostavnih kasnobaroknih crkava s izduženom apsidom koje se, nakon odlaska Turaka, mahom grade u župama zaleđa Dalmacije.[1]

O Antunovu se uz crkvu još od druge polovine XIX. st. održava svečana proslava (fjera) ophodom u narodnim nošnjama te tradicijski sajam s trgovcima iz cijele Hrvatske.[5][6][7][8] Svečani ophod i euharistijsko slavlje održavaju se i prigodom blagdan sv. Bartula.[3]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-6861 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Crkva sv. Ante Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 22. svibnja 2020.
  2. Zadvarje. enciklopedija.hr. Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 15. svibnja 2022.
  3. a b Sv. Bartul u Zadvarju. ika.hkm.hr. Informativna katolička agencija. 25. kolovoza 2002. Pristupljeno 15. svibnja 2022.
  4. Zadvarje. proleksis.lzmk.hr. Opća i nacionalna enciklopedija. 20. veljače 2018. Pristupljeno 15. svibnja 2022.
  5. Slavlje zaštitnika župe i sajam u Zadvarju. ika.hkm.hr. Informativna katolička agencija. 14. lipnja 1994. Pristupljeno 15. svibnja 2022.
  6. Nejamšić, Mladen. 13. lipnja 2021. Bili smo u Zadvarju na tradicionalnoj fjeri u čast njihovog zaštitnika sv. Ante Padovanskog: 'Mjesto je živnulo, osjeća se onaj šušur kojeg odavno nismo ćutili'. slobodnadalmacija.hr. Slobodna Dalmacija. Pristupljeno 15. svibnja 2022.
  7. Ante na fjeri svetog Ante u Zadvarju. dugirat.com. 10. lipnja 2011. Pristupljeno 15. svibnja 2022.
  8. P. S. D. 17. lipnja 2012. Fenomen svetoga Ante i sajma u Zadvarju. slobodnadalmacija.hr. Slobodna Dalmacija. Pristupljeno 15. svibnja 2022.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]