Crkva sv. Benedikta u Donjim Mostima

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Benedikta u Donjim Mostima
Lokacija Donji Mosti
Godine izgradnje 1883.
Religija rimokatoličanstvo
Patron Sveti Benedikt

Crkva sv. Benedikta u Donjim Mostima župna je rimokatolička crkva u Donjim Mostima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Jednobrodna je građevina pravokutnog tlocrta s užim, polukružno zaključenim svetištem, sakristijom južno uz svetište i zvonikom na zapadnom pročelju. Svođena je češkim svodovima u brodu, apsida polukupolom, ravnog stropa u sakristiji. Pjevalište je podignuto na dva masivna stupa s unutarnje strane zida glavnog pročelja. Zidne plohe eksterijera ritmizirane su pilastrima, lezenama te motivom slijepih visećih arkada. Crkva je sagrađena 1883. godine, a preinake su izvršene 1913. godine kada je i oslikana.[1] Orgulje je 1888. godine, sagradio i na pjevalište župne crkve postavio Ferdinand Heferer, graditelj orgulja iz Zagreba. Mehaničkog su registarskog i svirnog prijenosa, a imaju deset registara te jedan manual i pedal. Obnovljene su 2021. godine.[2]

Župa sv. Benedikta u Donjim Mostima osnovana je 1789. godine za vrijeme zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca.[3] Jedina je župa iz Bjelovarsko-bilogorske županije, koja pripada pod Varaždinsku biskupiju.[4] Ostale pripadaju uglavnom pod Bjelovarsko-križevačku biskupiju, a u manjoj mjeri pod Požešku biskupiju (okolica Daruvara).

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2109 vodi se kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.