Crkva sv. Brcka u Brckovljanima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkva sv. Brcka Brckovljani 0510 1.jpg

Crkva sv. Brcka je crkva u općini Brckovljani, zaštićeno kulturno dobro.[1][2]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Crkva je podignuta na povišenom platou u središtu naselja. Izvorno je srednjovjekovna građevina spomenuta 1334.g. i iz tog razdoblja sačuvano je svetište s križno-rebrastim svodom i bočni južni portal. Povećana je i barokizirana 1695. g. kada su dograđene bočne kapele, sakristija i zvonik čime dobiva današnji oblik. Jednobrodna je građevina s pravokutnom lađom, užim svetištem s trostranom apsidom, nasuprotnim bočnim kapelama u lađi, a cjelinom dominira masivni peterokatni zvonik naslonjen na središnju os glavnog pročelja.Ima vrijedan rokoko glavni oltar i propovjedaonicu iz 1755. g. te orgulje iz 1889. g.[2]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-3837 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pretraživanje Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija RH. Pristupljeno 6. kolovoza 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
  2. 2,0 2,1 2,2 Kulturna dobra općine Brckovljani Bus.hr. nedatirano. Pristupljeno 6. kolovoza 2020.; tekstovi o ostalim dobrima na toj stranici istovjetni su sa podatcima na stranicama Ministarstva kulture RH.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.