Crkva sv. Jelene (sv. Ivan Zelina)

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Jelene (sv. Ivan Zelina), rimokatolička crkva u mjestu Sveta Helena, u općini Sveti Ivan Zelina, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Izvorno gotička građevina iz druge polovine 16. st. povijesno je bila okružena drvenim palisadama i jarkom, što upućuje na obrambenu funkciju. Pregradnjom u neogotičkim oblicima dobiva današnji izgled 1866. godine, kada je bila u funkciji kapele kurije Adamovich-Hellenbach-Mikšić smještene u neposrednoj blizini. Jednobrodna je, pravokutnog tlocrta i jednokatna, što je njezina specifičnost povezana s obrambenom namjenom. Zaključena je poligonalnim svetištem uz koje je sa sjeverne strane smještena sakristija, a nad glavnim pročeljem izdiže se manji drveni zvonik. Svođena je, s parovima stupova u brodu koji stvaraju dojam trobrodnosti. Sačuvani su pojedini gotički arhitektonski elementi, a inventar je iz 19.stoljeća.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2063 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kapela sv. Jelene Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 7. srpnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.