Crkva sv. Jelene Križarice u Zaboku

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Jelene Križarice je rimokatolička crkva u gradu Zaboku, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Župna crkva je jednobrodna je građevina s užim i nižim svetištem zaključenim stiješnjenom apsidom te jednokatnom sakristijom prislonjenom uz sjeverni zid svetišta. Glavno pročelje, zaključeno kulisnim zabatom, bogato je raščlanjeno, s istaknutim klasicističkim portalom. Unutrašnjost crkve oslikana je dekorativnim šablonskim ornamentom, karakterističnim za prijelaz iz 19. u 20. stoljeće. Župna crkva Svete Jelene Križarice jedan je od najboljih primjera baroknog klasicizma u Zagorju, a glavni portal je rijedak i izuzetno kvalitetan primjer klasicističkih portala u Hrvatskoj. Smještajem na ponešto povišenom terenu u središtu naselja, crkva je prisutna u svim prilaznim vizurama gradu.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2498 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva sv. Jelene Križarice Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 8. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.