Crkva Sv. Križa u Svetom Križu Začretje

Izvor: Wikipedija

Crkva Sv. Križa je rimokatolička crkva u općini Sveti Križ Začretje, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Župna crkva smještena je na zapadnoj strani trga u Svetom Križu Začretju. Jednobrodna građevina, gotičke strukture, kasnije barokizirana, današnji oblik dobila je krajem 18. i poč. 19. st. Ima dvije barokne kapele s južne i sjeverne strane. Uz južni perimetralni zid izveden je zvonik, a uz svetište sakristija. Glavno pročelje okrenuto prema trgu klasicistički je oblikovano. Na polukružnim rubnim poljima glavnog pročelja polukružne su niše s oslikom sv. Petra i Pavla, a iznad njih su oslikani medaljoni. U crkvi su grobnice Bedekovića, Zabočkih, Keglevića, Puhakovečkih i Mirkovečkih. Sačuvan je inventar iz razdoblja od 15. do 19. st. među kojim se ističe kasnogotički kalež iz 17. st.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2097 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva Sv. Križa Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 5. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.