Crkva sv. Marije na Dančama

Izvor: Wikipedija
Crkva sv. Marije na Dančama s pripadajućim grobljem
Samostan i crkva sv. Marije na Dančama

Crkva sv. Marije na Dančama je zavjetna dubrovačka crkva unutar samostanskog kompleksa s grobljem i ostatcima jednog od prvih dubrovačkih lazareta, ujedno i prvih karantena na svijetu, iz 15. stoljeća.[1][2][3] Nalazi se na Dančama, dijelu grada Dubrovnika dvjestotinjak metara zapadno od stare gradske jezgre.

Jednobrodna je crkva sv. Marije od milosti sagrađena 1457. godine. U crkvi se nalaze najljepše slike dubrovačkih starih majstora: poliptih Lovre Dobričevića iz 1465. na glavnome oltaru[4] i poliptih Nikole Božidarevića iz 1517. godine. Portal s reljefom Gospe izrađen je u goričko-renesansnom stilu.

Prema starom običaju, časne sestre iz samostana pozdravljaju mahanjem i zvonjenjem brodove u prolazu uz obalu između Grada i otoka Lokruma.

Godine 2007. u Dubrovniku je svečano proslavljeno 550 godina postojanja crkve.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Svetište na Dančama. Sestre franjevke od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika. Pristupljeno 7. prosinca 2020.
  2. Crkvica svete Marije. tzdubrovnik.hr. Turistička zajednica grada Dubrovnika. Pristupljeno 7. prosinca 2020.
  3. Anđelka Kelava. 6. prosinca 2020. Posjetili smo časne sestre na Dančama | Kada bi čule da dolazi brod, natjecale su se koja će prije pozvoniti. Sada se rijetko čuju njihova zvona. slobodnadalmacija.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. prosinca 2020. Pristupljeno 7. prosinca 2020.
  4. Boris Grković. Lovro Dobričević: Poliptih na glavnom oltaru crkve Sv. Marije na Dančama. galerija.fer.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. lipnja 2007. Pristupljeno 7. prosinca 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)