Crkva sv. Nikole u Prahuljama kod Nina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkva Sv. Nikole u Prahuljama iz 11 st.

Crkva sv. Nikole nalazi na lokalitetu Prahulje kod Nina, a iznimno je važna za vladare iz hrvatske dinastije i za povijest drevnog grada Nina.

Prema narodnoj predaji, krunilo se u Ninu sedam kraljeva pa bi prigodom krunidbe okrunjeni vladar u sjajnoj pratnji dojahao do crkve sv. Nikole, gdje bi se narodu predstavio i u znak svoje kraljevske vlasti, mačem bi sa tog humka zasjekao na sve četiri strane svijeta citat iz Zbornika radova "Povijest grada Nina".

Crkvica je sazidana malim uslojenim kamenjem na zemljanom humku koji se uzdiže iznad ninskog polja. Tlocrt crkvice je čisti trolist, svodovi oblikuju četverolist a pravokutni ulazni krak je presvođen kalotom.

Dugačka je 5,90 m, široka 5,70 m, visoka 6 m (unutarnje mjere), dok su zidovi debljine 50 cm.

Zbog opasnosti od Turaka na crkvicu se u 16. ili 17. stoljeću nadograđuje obrambeno krunište sa 8 zubaca koje je služilo kao izvidnica.

Od davnina se u crkvici održava sveta misa na dan sv. Nikole 6. prosinca za zaštitu pomoraca i putnika a u novije vrijeme se u crkvici održava sveta misa na spomendan Sv. Marka s blagoslovom polja.

Crkvica Sv. Nikole je jedini sačuvani primjerak ranoromaničke arhitekture takvog oblika u Dalmaciji, a datira se u početak 12. stoljeća.