Crkva sv. Vida u Brdovcu

Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Vida je crkva u općini Brdovec, zaštićeno kulturno dobro.[1][2]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Srednjovjekovna barokizirana crkva podignuta je na rubu naselja uz groblje i zajedno s njim opasana niskim cinktorom. Jednobrodna je građevina pravokutnog broda s užim svetištem i poligonalnom apsidom, južnom bočnom kapelom kružnog tlocrta te kapelom pravokutnog tlocrta i sakristijom sjeverno. Ispred glavnog pročelja prislonjen je visoki zvonik od šest katova završen razvedenom baroknom kapom. Sačuvan je dio srednjovjekovnih struktura u perimetralnim zidovima, kružna kapela s prijelaza 15/16. st, prvotno obrambena kula kao i pravokutna bočna kapela i donje etaže zvonika. Unutrašnjost je svođena, ukrašena štukaturama i medaljonima, a ima vrijedan inventar iz 18. i 19. st.[2]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-3534 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Crkva sv. Vida Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 6. kolovoza 2020.
  2. a b c Kulturna dobra općine Brdovec Bus.hr. nedatirano. Pristupljeno 6. kolovoza 2020.; tekstovi o ostalim dobrima na toj stranici istovjetni su s podatcima na stranicama Ministarstva kulture RH.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.