Crni ribiz

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Crni ribiz
R. rubrum
R. rubrum
Sistematika
Carstvo: Plantae
Koljeno: Angiospermae
Razred: Magnoliopsida
Red: Saxifragales
Porodica: Grossulariaceae
Rod: Ribes
Vrsta: R. nigrum
Dvojno ime
Ribes nigrum
Carl Linne
Baze podataka

Flora Croatica

Crni ribiz (lat. Ribes nigrum) vrsta je bobičastog voća koja pripada rodu Ribes.[1] Ima plod u obliku grozda i raste na velikom grmu.

Raste u Srednjoj i Sjevernoj Europi te Sjevernoj Aziji. To je grm srednje veličine koji može narasti i do 1,5 m visine. Ima jednostavne nazubljene listove i male crvenkaste cvjetove s pet latica. Plodovi su crne i tamno ljubičaste boje, imaju sjajnu kožicu i sadrže nekoliko sjemenki. Sazrijevaju preko ljeta.

Plod crnoga ribiza ima veliku hranjivu, terapeutsku i tehnološku vrijednost, a naročito je bogat sadržajem vitamina C i antocijana. Odlikuje se specifičnim mirisom. Sadrži puno šećera, bjelančevina, mineralnih supstanci i tanina. Crni ribiz posve je sigurna i netoksična biljka za čiju upotrebu ne postoje ograničenja i upozorenja.[2] Plod se koristi za jelo u svježem stanju te služi za izradu raznih prerađevina kao što su: sokovi, džemovi, želei, marmelade, sirupi, u konditorskoj industriji kao dodaci u izradi bombona, čokolade, pudinga i dr.

U farmaceutskoj industriji koriste se i plod i list ribiza, posebno crnoga. Plod i njegove prerađevine potpomažu normalizaciji i stabiliziranju krvnog tla i anemije. Utvrđeno je da sok crnoga ribiza pomaže kod liječenja krvarenja desni i proširenih vena i da pozitivno utječe na povećanje razine koncentracije potrebne kod mnogih zanimanja i kod učenja.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]