Crnoglavi galeb

Izvor: Wikipedija
Crnoglavi galeb
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)[1]
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Charadriiformes
Podred:Lari
Porodica:Laridae
Potporodica:Larinae
Rod:Ichthyaetus
Vrsta:I. melanocephalus
Dvojno ime
Ichthyaetus melanocephalus
(Temminck, 1820.)
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost I. melanocephalus
  Gniježđenje
  Stalni boravak
  Bez gniježđenja
Sinonimi
Larus melanocephalus
Baze podataka
Odrasla ptica i ptica drugog ljeta, Den Hoorn, Sjeverna Holandija (2011.)

Crnoglavi galeb (Ichthyaetus melanocephalus) mala je vrsta galeba. Znanstveni naziv je iz starogrčkog. Rod Ichthyaetus je od ikhthus, „riba” i aetos „orao”, a specifični naziv melanocephalus je od melas, „crno”, i -kephalos „glava”.[2]

Gnijezdi se gotovo u cijelosti na zapadnom Palearktiku, uglavnom na jugoistoku, posebno oko Crnog mora i u središnjoj Turskoj. Postoje kolonije i drugdje u južnoj Europi, a ovoj je vrsti posljednjih desetljeća dramatično porasla brojnost. Kao što je slučaj s mnogim galebovima, tradicionalno je bila smještena u rod Larus.

Opis[uredi | uredi kôd]

Crnoglavi galeb nešto je veći i glomazniji od riječnog galeba s masivnijim kljunom i dužim, tamnijim nogama. Odrasla ptica u perju za sezonu parenja prepoznatljiv je bijeli galeb, s vrlo blijedim sivim plaštem i krilima s bijelim primarnim perjem bez crnih vrhova. Crna kapuljača proteže se niz potiljak i ima izrazite bijele polumjesece kod očiju [3] Tamnocrveni kljun tupog vrha ima crnu traku. Odrasla ptica je van sezone parenja sličnog izgleda, ali kapuljača je reducirana na "banditski povez" preko očiju. Dostiže zrelost za dvije godine. Ptice prve godine imaju crni završetak repa i više crnih područja u gornjim krilima, ali podkrila su blijeda.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Southend Pier, UK

Nekada ograničena na Crno more i istočno Sredozemlje, ova se vrsta do danas proširila na veći dio Europe, sve do Velike Britanije i Irske, s 37 lokacije. U Ujedinjenom Kraljevstvu je u sezoni 2008. zabilježeno između 543 i 592 para.[4] Na Irskom otoku je zabilježeno gniježđenje u najmanje četiri okruga. Gniježđenje je također zabilježeno u Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Estoniji, Švicarskoj, Češkoj, Mađarskoj i na Balkanu.

Zimi ova ptica migrira na mediteranske i atlantske obale.

Ekologija[uredi | uredi kôd]

Jaja, kolekcija Muzeja Wiesbaden.

Crnoglavi galeb se gnijezdi u kolonijama u velikim trskama ili močvarama ili na otocima u jezerima; gdje je njegova populacija mala, gnijezdi se u kolonijama riječnih galebova. Kao i većina galebova, zimi je vrlo druželjubiv, i tijekom hranjenja ili u večernjim skloništima. Nije pelagična vrsta i rijetko se viđa na moru daleko od obala.

Po prehrambenim navikama, crnoglavi galeb je uglavnom oportunistički svejed, a jede ribu, crve, ostatke, kukce, iznutrice i strvine.

Ovo je bučna vrsta, posebno u kolonijama, s nazalnim glasanjem "yeah".

Očuvanje[uredi | uredi kôd]

Crnoglavi galeb jedna je od vrsta na koju se odnosi Sporazum o očuvanju afričko-euroazijskih selica vodenih ptica (AEWA).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Butchart, S.; Symes, A. 2015. Larus melanocephalus. IUCN Red List of Threatened Species. 2015: e.T22694443A85050054
  2. Jobling, James A. 2010. The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. Christopher Helm. London. str. 224, 246. ISBN 978-1-4081-2501-4
  3. Peterson, R.; Mountfort, G.; Hollom, P.A.S. 1967. A Field Guide to the Birds of Britain and Europe. Collins
  4. Holling, Mark. Rujan 2010. Rare breeding birds in the United Kingdom in 2008 (PDF). British Birds. Rare Breeding Birds Panel. 103: 482–538. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 19. veljače 2012. Pristupljeno 9. ožujka 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali prijekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Ichthyaetus melanocephalus
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ichthyaetus melanocephalus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ichthyaetus melanocephalus