Croteam

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Croteam
Vrsta Privatna tvrtka

Osnivač(i)

Roman Ribaric
Alen Ladavac
Davor Hunski
Damjan Mravunac
Sjedište Zagreb, Flag of Croatia.svg Hrvatska

Djelatnost(i)

Videoigre
Proizvodi Serious Sam
The Talos Principle
Web stranica http://www.croteam.com

Croteam je poznati hrvatski proizvođač video igara, osnovan u Zagrebu 1993. godine.

Povijest tvrtke[uredi VE | uredi]

CCO Davor Hunski (lijevo) i CTO Alen Ladavac na konferenciji razvojnih inženjera igara 2015.

Croteam je osnovan 1993. Prva izdana igra je Football Glory, koja je izdana za Commodore Amiga računala. Ova igra izašla je na tržište u produkciji tvrtke Black Legend 1994. godine. Nekoliko godina poslije, Croteam razvija svoj vlastiti game-engine. Taj game-engine je kasnije nazvan Serious Engine te je prvo korišten za igru Serious Sam. Igra je izdana 2001. godine i doživjela je velik uspjeh. Između ostalog je osvojila nagradu igre godine od poznatog kritičarskog portala GameSpot.

2002. godine Croteam izdaje proširenje (eng. expansion pack) za igru Serious Sam-a, pod nazivom Serious Sam - The Second Encounter.

2003. godine Croteam javno najavljuje Serious Sam 2 kojeg će pokretati Serious Engine 2 te će istovremeno biti puno napredniji i složeniji od svog prethodnika.

2005. izdaju Serious Sam 2 te Serious Engine 2.

2007. godine Croteam izjavljuje da je Serious Sam 3, kao i Serious Engine 3, u razvoju te da će se ubrzo pojaviti.

2009. godine najavljuju i ubrzo izdaju prerađena izdanja Serious Sam-a, koja su izgrađena pomoću Serious Engine 3. Igra je izdana pod nazivom Serious Sam HD: The First Encounter. Cijela igra je grafički obnovljena te uz poboljšan multiplayer način igranja predstavlja ponovljeno iskustvo prvog dijela. Istovremeno je i objavljena verzija za Xbox 360 platformu.

2010. godine izdana je Serious Sam HD: The Second Encounter. I dalje najavljuju da će Serious Sam 3 nuditi najbolje iskustvo napravljeno od strane Croteama.

2011. godine Serious Sam 3 prikazan je na sajmu video igara [E3]. Otkriveno je novo ime : Serious Sam 3: BFE, u kome BFE stoji za Before First Encounter, što znači da se igra po radnji odvija prije prvog dijela.

2011. godine Serious Sam 3 izdan je na Steam digitalnoj platformi za izdavanje igara 22. studenog, te je na dan izdanja bila treća najprodavanija igra.

2014. godine Croteam izdaje igru pod nazivom The Talos Principle koji je izdan na Steam platformi.

Proizvodi[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]