Crotram

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o tvrtki za proizvodnju tramvaja. Za tvrtku za razvoj videoigara pogledajte članak Croteam.
Niskopodni tramvaj NT 2200
Unutrašnjost

Crotram je ime konzorcija dviju hrvatskih tvrtki koji proizvodi prvi hrvatski niskopodni tramvaj- TMK 2200, i jedan od svega pet proizvođača niskopodnih tramvaja u Europi. Konzorcij se sastoji od tvrtki Končar Elektroindustrija, Zagreb, i TŽV Gredelj d.o.o., Zagreb.

Prema ugovoru sklopljenom s gradom Zagrebom, konzorcij je do svibnja 2007. godine Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET), gradskoj prijevozničkoj tvrtki, isporučio 70 niskopodnih tramvaja, a potpisan je ugovor za još 70 tramvaja koji će imati nekoliko modifikacija u odnosu na postojeće. Prvi tramvaj nove serije pušten je u promet 21. siječnja 2008. godine.

TMK 2200[uredi | uredi kôd]

Novi se tramvaj proizvodi serijski, a već postoji i inozemni interes za nabavu toga visokotehnološkog gradskog vozila iz Varšave, Melbournea, nekih francuskih gradova, Beograda, itd. Jedan tramvaj nalazio se na probnoj vožnji u Helsinkiju, te u Sofiji. Tramvaj TMK 2200 više je od 70% hrvatski proizvod.

Tramvaj je dugačak 32 metra, može primiti 202 putnika, a doseže maksimalnu brzinu od 70 km/h.

Na njemu su prvi put u svijetu primijenjena neka najsofisticiranija rješenja. Tako kretanjem TMK 2200 upravlja 43 računala, a s vanjske strane više nema klasičnih retrovizora, koje mijenjaju postavljene kamere. Prvi puta je primijenjeno i bezosovinsko podvozje.

TMK 2200-K[uredi | uredi kôd]

TMK 2300

TMK 2200-K ili TMK 2300 kraći je niskopodni tramvaj. U odnosu na prethodni model iz serije 2200, novi tramvaj ima dva modula manje, odnosno kraći je 11,26 metara, te shodno tome ima 72 putnička mjesta manje. Prvi tramvaj iz ove serije u Zagrebu je pušten u promet 23. prosinca 2009.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Crotram

O hrvatskom tramvaju TMK 2200: