Crvena rozela

Izvor: Wikipedija
Crvena rozela
Platycercus eximius1.jpg
Status zaštite
Status zaštite: smanjeni rizik
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Aves
Red: Psittaciformes
Porodica: Psittaculidae
Potporodica: Platycercinae
Tribus: Platycercini
Rod: Platycercus
Vrsta: P. eximius
Dvojno ime
Platycercus eximius
(Shaw, 1792)
Platycercus eximius

Crvena rozela (lat. Platycercus Eximius) je vrsta papige koja pretežno naseljava jugoistočne dijelove Australije i Tasmaniju. Kao i većina papiga gnijezdi se u rupama panjeva i visokih stabala. U prosjeku živi između 25 i 30 godina.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Crvena rozela najčešće je duga između 30 cm i 32 cm, što je svrstava u papige srednje veličine. Rozela ima crvenu glavu, grudi crveno-žute (kod mužjaka je linija prelaska iz crvene u žutu jasno oivičena, dok je kod ženki perje razliveno), rep je zelenoplav, krila su zelenocrna s ljetnim plavim perima, leđa su žuto-crno-zelena s perima koja oblikom sliče na riblju krljušt. Ženka je nešto sitnija i intenzitet boja njenog perja slabiji je.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Rozele spolno sazrijevaju u dobi od oko 8 mjeseci. Pare se jednom ili dva puta godišnje nakon čega ženka snese 4 do 7 jaja. Period inkubacije traje 21 dan, a u gnijezdu mladi ostaju 4-5 tjedana.

Glasanje[uredi | uredi kôd]

Crvena rozela je pitoma, ali vrlo nepovjerljiva, moguće ju je naučiti i da govori ako je riječ o mladoj ptici. Oglašavaju se relativno nježnim tonovima i zvižducima.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Crvena rozela.