Crveni ribiz

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Crveni ribiz
R. rubrum
R. rubrum
Sistematika
Carstvo: Plantae
Koljeno: Angiospermae
Razred: Magnoliopsida
Red: Saxifragales
Porodica: Grossulariaceae
Rod: Ribes
Vrsta: R. rubrum
Dvojno ime
Ribes rubrum
Carl Linne 1753. not Torr. & A. Gray 1840. nor Hook. f. & Thomson 1858.

Crveni ribiz (lat. Ribes rubrum) vrsta je iz roda ribiza. Ima porijeklo iz Europe.[1] Ima puno kultivara, a negdje raste i u divljini.[2]

Crveni ribiz je listopadni grm, koji normalno raste do 1—2 m visine, s petokrakim listovima spiralno raspoređenim na stabljici. Cvjetovi su neupadljivi žuto-zeleni, u grozdu 4—8 cm, koji sazrijevaju u svijetlo crvene prozirne jestive bobice 8—12 mm u promjeru, s 3–10 bobica u svakom grozdu. Jedan grm može dati 3—4 kg bobica od sredine do kraja ljeta.[3]

Iako se često uzgaja za džemove i sokove, slično bijelom ribizu, često se poslužuje sirov ili kao jednostavan dodatak u voćnim salatama ili sezonskim pićima.

U 100 grama crvenoga ribiza ima 56 kalorija. Bogat je izvor vitamina C, dajući 49% dnevnih potreba za tim vitaminom. Vitamin K je jedini drugi esencijalni nutrijent sa znatnim sadržajem od 10% dnevnih potreba.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Brennan, Rex M. (1996). „Currants and Gooseberries”. Ур.: Jules Janick; James N. Moore. Fruit Breeding. Vol. II - Vine and Small Fruits. John Wiley & Sons. str. 196. ISBN 0471126756.
  2. Morin, Nancy R. „Ribes rubrum ”. Flora of North America (FNA). Missouri Botanical Garden
  3. Lu, Lingdi; Alexander, Crinan. „Ribes rubrum ”. Flora of China. Missouri Botanical Garden