Crveni teror u Španjolskoj

Izvor: Wikipedija

Crveni teror u Španjolskoj (na španjolskom: Terror Rojo en España) je pojam koji je dobio naziv po raznim zločinima koje su počinili španjolski republikanci u građanskom ratu u Španjolskoj tijekom 1930-ih godina.

Teror uključuje rušenje i paljenje samostana i crkava te ubijanje 6832 pripadnika katoličkoga svećenstva, kao i napade na zemljoposjednike, industrijalce i političare. Čuveni primjer javnog nasrtaja na katoličanstvo je strijeljanje kipa Srca Isusova[1]

Španjolska je katolička hijerarhija oduvijek tvrdila, da su njezini neprijatelji bili planirali sustavan progon Katoličke Crkve. U svezi s time, nadbiskup i povjesničar Antonio Montero Moreno tvrdio je, da je prije početka građanskog rata, program sustavnog progona Crkve bio planiran do posljednjeg detalja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ealham, Chris and Michael Richards, The Splintering of Spain, str. 80, 168, Cambridge University Press, 2005, ISBN 0-521-82178-9, ISBN 978-0-521-82178-0

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Crveni teror u Španjolskoj koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.