Crvenkapica

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Crvenkapica, 1883.

Crvenkapica je poznata bajka za mlađu djecu. To je priča o maloj djevojčici i vuku. Bajka dolazi iz folklora i tada je bila ispričana na usmeni način, a puno kasnije priča je bila napisana, a napisana je kasnih 1600-tih godina. Najpoznatiju verziju napisala su braća Grimm u 19. stoljeću.

Priča[uredi VE | uredi]

Braća Grimm su u 19. stoljeću napisali najpoznatiju inačicu bajke. Slušali su tradicionalne priče za starije ljude i napisali su ih u knjizi. Mnoge "bajke", kako su se obično zvale, nalaze se u knjizi braće Grimm. Na engleskom jeziku priča je nazvana "Little Red Cap", a danas je poznata pod nazivom "Little Red Riding Hood"[1].

Bila jednom jedna djevojčica koja je nosila crvenu kapu. Njezina majka poslala ju je posjetiti bolesnu baku. Majka joj je rekla da se na putu ne smije zaustavljati. Vuk je vidio djevojčicu na putu u šumu i napravio je plan za ju pojesti. Pristojno je pitao djevojčicu kamo ide, a lakovjerna djevojčica prijateljski mu je odgovorila. Djevojčici je vuk predložio brati cvijeće za svoju baku. Dok je brala cvijeće, vuk je požurio do bakine kuće, a kad je u nju ušao, pojeo ju je. Na svoju glavu stavio je bakinu noćnu kapu i legao u krevet. Kad je djevojčica ušla u bakinu kuću, vuk ju je također pojeo. Drvosječa je došao i prerezao vuku trbuh. Djevojčica i njezina baka bile su spašene. Potom je drvosječa stavio kamenja u tijelo vuka da bi ga ubio.

Izvori i reference[uredi VE | uredi]

  1. Jacob i Wilhelm Grimm, "Little Red Cap"